Η μέντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό, τόσο για τις αρωματικές, όσο και τις γευστικές του ιδιότητες.
Τα άνθη και τα φύλλα της μέντας χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, στη φαρμακευτική καθώς και σε πολλά τυποποιημένα προϊόντα.
Συστατικά της μέντας περιέχονται σε οδοντόπαστες, μαστίχες, σαπούνια, κρέμες, γλυκά και φάρμακα για τον βήχα.
Βασικό συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων, της γρίπης και του κρυολογήματος.
Η μενθόλη της μέντας διαλύει αποτελεσματικά τα φλέματα ανακουφίζοντας από τον βήχα και τη συμφόρηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι σκοτώνει αποτελεσματικά βακτήρια και ιούς.
Λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης της, προστατεύει από τον έρπη του στόματος και των γεννητικών οργάνων.
Αποτελεί άριστο φάρμακο κατά της δυσπεψίας και για τον λόγο αυτό συστήνεται ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η από στόματος πρόσληψη ελαίου μέντας, μειώνει τον πόνο του στομάχου, τα φουσκώματα, τα αέρια και τις κινήσεις των εντέρων σε ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η μέντα ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους. Η κατανάλωση αφεψήματος μέντας 2-3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους περιόδου.
Το άρωμα μέντας βοηθά τέλος την μνήμη και μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν τις εξετάσεις.
Πηγή: onmed.gr