Αυτές είναι οι 4 τροφές που δεν πρέπει να τρώμε ωμές

POP UP TEAM
/
29 Αυγούστου, 2020

Η ωμοφαγία αποτελεί άλλη μία διατροφική τάση των τελευταίων ετών. Οι τροφές καταναλώνονται ωμές και ακατέργαστες, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, το μαγείρεμα προκαλεί απώλεια θρεπτικών ουσιών. Η κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων τροφών ωστόσο, εγκυμονεί τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και δηλητηρίασης.

1. Ζύμη: Τον περασμένο μήνα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΗΠΑ) προχώρησαν σε μια σημαντική υπενθύμιση εν όψει της εορταστικής περιόδου. Αυτή αφορούσε την μη κατανάλωση ζύμης μπισκότων και παρόμοιων συνταγών, καθώς μπορεί να περιέχει αυγά, τα οποία ενοχοποιούνται συχνά για σαλμονέλα όταν δεν έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, το αλεύρι μπορεί να περιέχει επιβλαβή στελέχη βακτηρίων όπως το E.coli. Η μόλυνση πιθανόν οφείλεται στην έκθεση σε ζωικά περιττώματα που υπάρχουν στα πεδία σίτου και γύρω από αυτά.

2. Πατάτες: Οι ωμές πατάτες, ιδιαίτερα όσες είναι πράσινες, παράγουν σολανίνη. Πρόκειται για τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Αποφεύγετε να καταναλώνετε πράσινες πατάτες, ακόμη και αν είναι μαγειρεμένες. Εκτός της σολανίνης, οι ωμές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσετε σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

3. Χοιρινό: Χάρη στη νομοθεσία για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μη μαγειρεμένο χοιρινό, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατό να ανευρεθούν παράσιτα όπως η Trichinella spiralis που προκαλεί τριχινέλλωση, τα βασικά συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος και ναυτία, ενώ σε σοβαρότερη εκδοχή μπορεί να προκαλέσει μυαλγία, πρήξιμο του προσώπου ή των ματιών

4. Κόκκινα φασόλια: Η κατανάλωση ωμών κόκκινων φασολιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, εμετό και διάρροια λόγω της φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας λεκτίνης που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

 

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved