Οι αιτίες του προβλήματος και πώς θα γίνετε πιο υπομονετικοί.

Εκνευρίζεστε ακόμη και με τα πιο απλά πράγματα; Η Kelly Davis, διευθύντρια υποστήριξης του Οργανισμού Mental Health America, εξηγεί ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και τα επιτεύγματά της μπορούν να μας στερήσουν χρόνο από την ξεκούραση και να μας κάνουν πιο ευέξαπτους.

«Ακόμα και στο χώρο εργασίας, πρέπει να είστε διαθέσιμοι όλο το 24ωρο. Πλέον, ο εργοδότης σας αλλά και οι φίλοι σας βρίσκονται διαρκώς στην τσέπη σας», λέει. «Νιώθετε το άγχος ότι οι γύρω σας είναι ανυπόμονοι, θέλουν να ανταποκρίνεστε αμέσως στα μηνύματα και εσείς αντίστοιχα περιμένετε επίσης από εκείνους να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες σας, ακόμα και ασυνείδητα».

Αυτή η εντεινόμενη αδυναμία να ανεχθείτε οποιαδήποτε καθυστέρηση, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας. «Η ανυπομονησία δημιουργεί άγχος και το άγχος έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία» αναφέρει η Jordana Jacobs, κλινική ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη. «Το άγχος μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στο σώμα». Και, φυσικά, η φλεγμονή «κρύβεται» πίσω από πολλά άλλα προβλήματα, από την ακμή μέχρι τα προβλήματα του πεπτικού. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να γίνει πιο υπομονετικός;

Διαλογιστείτε

Τόσο η Davis όσο και η Jacobs συμβουλεύουν να εντάξετε στη ζωή σας μία πρακτική ενσυνειδητότητας και διαλογισμού. Είτε παρατηρείτε ότι έχετε γίνει περισσότερο ανυπόμονοι είτε όχι, οι ασκήσεις διαλογισμού θα σας βοηθήσουν να είστε περισσότερο παρόντες. Θα μάθετε πώς να ελέγχετε την αναπνοή σας και πώς να συνειδητοποιείτε όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σας και γύρω σας. Παράλληλα, θα γίνετε λιγότερο αντιδραστικοί.

Ακόμα και το να κάθεστε στο πάτωμα για δέκα λεπτά κάθε μέρα χωρίς να μιλάτε, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η Davis υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που θα εφαρμόσετε αυτήν την τακτική, θα γνωρίσετε καλύτερα τα σημάδια που δείχνουν ανυπομονησία, όπως η ταχύτερη αναπνοή και οι τεντωμένοι μύες. Με τον καιρό, θα είστε σε θέση να επιβραδύνετε την αναπνοή σας και να ηρεμήσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Κάντε θετικές σκέψεις

Η Davids συνιστά να ακούσετε τη θετική εσωτερική φωνή σας. «Όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα ανυπόμονοι, δοκιμάστε αυτό: Πείτε "έχω χρόνο, δεν χρειάζεται όλα να συμβούν ταυτόχρονα"», λέει, προσθέτοντας ότι μπορείτε ακόμη να βρείτε αντίστοιχες φράσεις που σας βοηθούν να γίνετε πιο υπομονετικοί.

Παράλληλα, προτείνει να αναγνωρίσετε τα τρέχοντα συναισθήματά σας και να θυμηθείτε ότι αυτό που αισθάνεστε είναι προσωρινό. Δεν χρειάζεται να βρεθεί λύση άμεσα. «Η ηρεμία θα πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητά σας» τονίζει.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας

Είναι βασικό να θυμάστε να είστε υπομονετικοί όχι μόνο με τους γύρω σας, αλλά και με τον εαυτό σας. Μπορεί να δυσκολευτείτε μερικές φορές. «Κάντε ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης όταν νιώθετε ανυπόμονοι, καθώς η υπομονή είναι μία δεξιότητα που θα αποκτήσετε με την πάροδο του χρόνου», λέει η Davis. «Καλούμαστε διαρκώς να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αμέσως, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξασκηθείτε».

Θυμηθείτε ότι η ζωή είναι μικρή

Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, θυμηθείτε απλώς ότι η ζωή είναι μικρή. Η Jacobs πιστεύει ότι αν καταλάβετε ότι έχετε περιορισμένο χρόνο σε αυτόν τον κόσμο, μπορεί να αντιληφθείτε καλύτερα τις προτεραιότητές σας, ειδικά όταν πρόκειται για τα μικρά πράγματα.

 

Πηγή: www.wellandgood.com, onmed.gr