Πολλά από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης πρέπει να αντικαθίστανται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν ορατά σημάδια φθοράς.
Τέτοια είναι τα πλαστικά τάπερ που χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση και τη συντήρηση των τροφών, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν οσμές και να εμφανίζουν κηλίδες, καθώς και τα ξύλινα σκεύη.
Τάπερ
Η διφαινόλη Α, η ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των τάπερ και γενικά των πλαστικών συσκευασιών, μεταφέρεται πιο εύκολα στα τρόφιμα όταν αυτά είναι ζεστά, υγρά, όξινα (π.χ. ντοματοχυμός) ή/και λιπαρά (π.χ. τυρί, ελαιόλαδο).
Η μεταφορά αυξάνεται επίσης, όταν η δομή του πλαστικού δεν είναι μεγάλης πυκνότητας (τα πλαστικά που πιέζονται εύκολα με το χέρι).
Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση πλαστικών τάπερ για την αποθήκευση τροφών σε χαμηλές θερμοκρασίες (στην κατάψυξη) και την επιλογή γυάλινων συσκευασιών για το ζεστό φαγητό και τα υγρά τρόφιμα. Επίσης, θα πρέπει να πετάτε τα τάπερ και όλα τα πλαστικά σκεύη που έχουν γδαρσίματα, έχουν θαμπώσει ή είναι αισθητά πιο μαλακά από ό,τι ήταν στην αρχή της χρήσης τους, καθώς τέτοιες φθορές ευνοούν τη μεταφορά χημικών ενώσεων.
Αποφεύγετε τέλος το πλύσιμό τους στο πλυντήριο πιάτων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τη φθορά τους.
Σε γενικές γραμμές τα πλαστικά τάπερ πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2 μήνες αν χρησιμοποιούνται 2-3 φορές την εβδομάδα για ζεστό περιεχόμενο.
Ξύλινα σκεύη
Το ξύλο, ως φυσικό πορώδες υλικό, είναι επιρρεπές στη μεταφορά μικροβίων. Η κουζίνα από την άλλη, είναι ένας χώρος που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί το μικρόβιο E.coli (λόγω του ωμού κρέατος).
Σκεύη όπως ξύλινες επιφάνειες κοπής, ξύλινες κουτάλες κλπ. πρέπει να πλένονται πολύ καλά, καθώς μπορεί να γίνουν εστίες μεταφοράς βλαβερών μικροβίων και να οδηγήσουν σε τροφικές δηλητηριάσεις.
Μουλιάστε τα πρώτα σε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλύνετέ τα με καυτό νερό. Αν παρουσιάσουν ρωγμές ή το ξύλο μαυρίσει σε κάποια σημεία, πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.
Γενικά, καλό είναι να τα αντικαθιστάτε κάθε δύο χρόνια.
Πηγή: onmed.gr