Moringa «Το Δέντρο της Ζωής»: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του για την υγεία μας

POP UP TEAM
/
24 Ιουλίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

To moringa, γνωστό και ως το «Δέντρο της Ζωής», είναι ένα φυτό που πρόσφατα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της σημαντικής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καθώς και εξαιτίας των σημαντικών πλεονεκτημάτων του για την υγεία.

Συναντάται σε περιοχές με τροπικά κλίματα, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, την Ινδία, το Πακιστάν, την Αφρική και την Αραβία.

Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν.

Το πιο συνηθισμένο από τα 13 είδη της οικογένειας Moringa, είναι το δέντρο oleifera και υπάρχει σε μορφή σκόνης ή σε κάψουλες. 

Ιατρικές χρήσεις και φαρμακευτικές ιδιότητες:

To moringa έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι:

Αντιμικροβιακή δράση: Το Moringa έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα αντιμικροβιακά συστατικά του έχουν επικυρωθεί μετά την ανακάλυψη της ανασταλτικής του δράσης έναντι πολλών παθογόνων βακτηρίων. Επίσης, τα ελαία του moringa έχει βρεθεί ότι έχουν και αντιμυκητιακή δράση.

Αντιφλεγμονώδες: Το moringa έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να παίζει μεγάλο ρόλο σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με φλεγμονή και στα συμπτώματά τους. Συνεπώς, προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του άσθματος, του πόνου και άλλων σχετικών προβλημάτων.

Αντιυπερτασικό, διουρητικό, μείωση χοληστερίνης: Τα φύλλα του moringa περιέχουν ενώσεις που επιδρούν άμεσα στην αρτηριακή πίεση και μπορούν να τη σταθεροποιήσουν. Επίσης, οι ρίζες, τα φύλλα και τα λουλούδια του έχουν διουρητική δράση, ενώ μία ένωση που βρίσκεται στα φύλλα του, είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Αντιδιαβητική δράση: Έχει βρεθεί ότι η σκόνη των φύλλων Moringa μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης και να ρυθμίσει το οξειδωτικό στρες σε διαβητικούς ασθενείς.

Αντιοξειδωτική δράση: Το moringa είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και C βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Προστασία Ήπατος: Το moringa περιέχει ένα φλαβονοειδές που μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Το έλαιο Moringa μπορεί, επίσης, να αποκαταστήσει τα ηπατικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καρδιαγγειακά οφέλη: Η σκόνη από φύλλα moringa έχει καρδιολογικά ωφελήματα, ιδιαίτερα στον έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα, την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες, και τα μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης.

 

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το Nutricenter

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved