Αποχή από το σεξ: 9 αλλαγές στην υγεία και την ψυχολογία

POP UP TEAM
/
30 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Το σεξ ωφελεί ποικιλοτρόπως την υγεία και την ψυχολογία σας.Είναι καλή άσκηση για την καρδιά, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καταπολεμά τον πονοκέφαλο και καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Παράλληλα, σας βοηθά να κάψετε θερμίδες.

Αν και μερικοί άνθρωποι παραμένουν υγιείς και νιώθουν καλά ακόμη και με λίγο ή καθόλου σεξ, άλλοι γίνονται πιο επιρρεπείς σε παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με το συσσωρευμένο στρες. Η αποχή από το σεξ μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην συνολική υγεία σας, σίγουρα όμως θα διαπιστώσετε κάποιες απρόσμενες αλλαγές.

Δείτε στις παρακάτω ποιες είναι αυτές.

1. Αλλαγές στη λίμπιντο: Το σεξ βελτιώνει τη διάθεση, αδυνατίζει και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Η κατάσταση της υγείας σας, το φύλο και το διάστημα αποχής, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιπτώσεις. Αρχικά μπορεί να νιώσετε ότι έχετε χάσει κάθε διάθεση για σεξ, να γίνετε πιο νωχελικοί και λιγότερο δραστήριοι σε όλα τα επίπεδα. Άλλοι άνθρωποι, όσο δεν κάνουν σεξ, τόσο περισσότερο το σκέφτονται.

2. Καταθλιπτικά συμπτώματα: Το σεξ είναι ψυχοσωματική διαδικασία. Η σωματική επαφή, ρυθμίζει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Χωρίς τα οφέλη αυτών των φυσικών τονωτικών της διάθεσης, μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε μελαγχολία και κακή διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνετε κλινικά καταθλιπτικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και η έλλειψη σεξ συνδέονται, αλλά πρόκειται για σύνδεση και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

3. Κολπική ξηρότητα: Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που απέχουν για μεγάλο διάστημα από το σεξ, όταν αρχίζουν πάλι να κάνουν σεξ δυσκολεύονται λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων. Οι ορμόνες αυτές λιπαίνουν τον κόλπο και διατηρούν τα τοιχώματά του υγιή και ελαστικά.

4. Δυσφορία στο σεξ: Το τακτικό σεξ είναι σημαντικό για την υγεία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση. Η απουσία συστηματικής επαφής συμβάλλει στη λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται πιο επώδυνο όταν το επιχειρείτε μετά από μεγάλο διάστημα αποχής.

5. Λιγότερο ή περισσότερο στρες: Οι άνθρωποι με λιγότερο στρες τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Με δεδομένο ότι το σεξ ανακουφίζει από το άγχος, όταν δεν κάνετε, είναι πιθανότερο να είστε πιο νευρικοί. Σκωτσέζικη μελέτη διαπίστωσε ότι η αντίδραση της αρτηριακής πίεσης στο άγχος ήταν χαμηλότερη σε όσους έκαναν συχνά σεξ.

6. Μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού: Ο κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και λοιμώξεων του ουροποιητικού, μειώνεται όταν δεν κάνετε σεξ. Η πιο κοινή επίπτωση του συχνού σεξ είναι η υποτροπή των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης λόγω της εξάπλωσης των βακτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των λοιμώξεων του ουροποιητικού στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση εμφανίζονται εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή, ενώ η συχνότητα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

7. Πιο έντονοι πόνοι περιόδου: Το σεξ ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Η συστολή της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού, επιταχύνει την αποβολή του αίματος, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τις κράμπες της περιόδου. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών που ανακουφίζουν από τους πόνους.

8. Γνωστική εξασθένηση: Δεν θα γίνετε λιγότερο έξυπνοι, έρευνες έδειξαν όμως ότι όσοι έκαναν τακτικά σεξ είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που μέτρησαν τις γλωσσικές και αντιληπτικές ικανότητές τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ενίσχυση του εγκεφάλου σχετίζεται με τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ.

9. Διατηρείται η φυσική ικανότητα για σεξ: Αν και σε κάποιες ομάδες, όπως οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η αποχή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, γενικά το σώμα θυμάται πώς να κάνει σεξ.

 

Πηγή: The Healthy, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...