Πως να κάνεις αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

POP UP TEAM
/
31 Δεκεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Οι εορταστικές μέρες δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ήδη μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό της νέας χρονιάς και μέσα στην εβδομάδα πολλές είναι οι γιορτές και τα τραπέζια που ακολουθούν. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις τον διατροφικό προγραμματισμό σου για να νιώσεις καλύτερα μετά από το ακατάπαυστο φαγητό, τα αμέτρητα γλυκά και τα ατελείωτα ποτά, που συνοδεύουν τις μέρες αυτές. Πάμε να δούμε ορισμένους τρόπους να «αποφορτισουμε» τον οργανισμό μας ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.

Καθημερινά ο οργανισμός μας εκτίθεται σε χιλιάδες χημικές ουσίες, είτε από το περιβάλλον (υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση, παθητικό κάπνισμα και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας), είτε μέσω της διατροφής μας (αλκοόλ, συντηρητικά, ζάχαρη, υδρογονωμένα λίπη, αντιβιοτικά του κρέατος και φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά). Επιπλέον, το κάπνισμα, το στρες και η έλλειψη ύπνου ευνοούν τη σύνθεση ακόμη περισσότερων τοξινών.

xumoi

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης ?

Άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αφεψήματα), για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού.
Αφεψήματα βοτάνων, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν τη διούρηση.
Επιπλέον, τα ροφήματα χαμομηλιού και μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες, οι οποίες μας βασανίζουν μετά τα γιορτινά τραπέζια!
Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενισχύοντας τη λειτουργία του οργανισμού.
Επιπλέον, οι παραπάνω τροφές σε συνδυασμό με τα υγρά καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Τρεις ώρες αερόβιας γυμναστικής την εβδομάδα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ).

Τέλος, σε περιπτώσεις δυσπεψίας καλό θα ήταν να τηρούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη μένετε νηστικοί πολλές ώρες, καθώς η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι εντείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και σας φουσκώνει!

Για το πρήξιμο του στομαχιού δοκιμάστε μαστίχα Χίου η οποία λειτουργεί καταπραϋντικά.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε?

«Κακά» λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ βούτυρο), μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος.

Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα κρουασάν είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων.

Ωστόσο, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο στις ελιές, στη μαλακή μαργαρίνη και στα ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας!

Ζάχαρη
Όταν τροφοδοτούμε το σώμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκαλούμε μια χημική διεργασία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη.

Είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσετε με μέλι ή φυτικά γλυκαντικά (στέβια).

Αλκοόλ
Αφυδατώνει το σώμα.

Καλό είναι να προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα αντί για ένα «σκληρό» ποτό, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τυποποιημένα τρόφιμα
Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό (η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες).

Πληροφορίες: Αλεξάνδρα Γκατζίεβα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής

in

Ακολούθησέ μας στο Instagram! 

 facebookΑκολούθησε μας στο  Facebook  

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας