Κάθε χειμώνα, κάποιοι άτυχοι ζουν με «αξεσουάρ» τα χαρτομάντιλα, καθώς είναι σαν να τους… κυνηγά το κρυολόγημα, και άλλοι δεν αρρωσταίνουν ούτε μία φορά.

Πώς μπορεί όμως ο καθένας να… προσεγγίσει τη δεύτερη κατηγορία, εκείνη των τυχερών; Ο Guardian, μιλώντας με ειδικούς, κατέληξε σε 8 συμβουλές για να αποφύγετε το κρυολόγημα, όσο αυτό είναι δυνατόν.

1. Μην καπνίζετε και μην πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

2. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, αλλά να θυμάστε ότι οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τη στενή επαφή. «Αν θέλετε να αποφύγετε να κολλήσετε από κάποιον που έχει κρυολόγημα στο μετρό, καλύτερα να πάτε σε άλλο βαγόνι παρά να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών», είπε στη βρετανική εφημερίδα η παθολόγος Αν Ρόμπινσον.

3. Γυμναστείτε τακτικά, σε μέτρια ένταση και να θυμάστε να ξεκουράζεστε. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει το κυκλοφορικό και ενισχύει την ανοσία, αν και είναι άγνωστο σε τι βαθμό.

4. Διαχειριστείτε το άγχος. «Τα επίπεδα του στρες σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού σας συστήματος», εξήγησε ο καθηγητής Ντάνιελ Ντέιβις. Το χρόνιο άγχος παράγει κορτιζόλη, που εξουδετερώνει κύτταρα του ανοσοποιητικού.

5. Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, εμβολιαστείτε.

6. Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή με ποικιλία, αλλά μην το παρακάνετε.

7. Να κοιμάστε καλά. «Ο ύπνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο δρ. Ρίντελ.

8. Να είστε κοινωνικοί. «Αν υπάρχει ένας εχθρός της ευεξίας, είναι η μοναξιά», είπε η Ρόμπινσον. «Βγείτε έξω, ελάτε σε επαφή με ανθρώπους… αλλά όχι με τα μικρόβιά τους», πρόσθεσε.

 

Πηγή: medicalnews.gr