Γιατί οι διακοπές είναι αγχωτικές για τον εγκέφαλο και το σώμα μας;

POP UP TEAM
/
3 Ιανουαρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Αν και όλοι αγαπάμε τις στιγμές με φίλους, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα δεν παύει να είναι μία περίοδος που δημιουργεί έντονο άγχος και στρες.

Η περίοδος άλλωστε από τα τέλη του Νοεμβρίου μέχρι τον Ιανουάριο είναι από τις πιο έντονες όλου του έτους. Βόλτες, ψώνια, φαγητό, ταξίδια, έξοδα. Πώς τα βιώνει όλα αυτά ο ψυχικός μας κόσμος; Το Insider ήρθε σε επικοινωνία με ψυχολόγους, οι οποίοι εξηγούν πώς ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτές τις εποχιακές αλλαγές και φτιάχνουν έναν οδηγό επιβίωσης…των διακοπών!

“Υπάρχει μια ένταση που συνήθως δεν έχουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι πολλά τα συναισθήματα και οι αλληλεπιδράσεις”, σημειώνει η ψυχολόγος Paraskevi Noulas, βοηθός καθηγητή ψυχιατρικής στο NYU Langone Health. “Τα διαφορετικά επίπεδα στρες που βιώνουμε προκαλούν έντονο άγχος, ευερεθιστότητα και ένταση”, συμπληρώνει.

Για μερικούς ανθρώπους πάντως που ενδεχομένως μένουν μακριά από τους δικούς τους, η επιστροφή στη βάση μπορεί να είναι μια παρήγορη εμπειρία που βοηθάει στη μείωση του άγχους.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με όλους. Οι διακοπές μπορεί να μεταφέρουν τα επίπεδα ορμονών και να προκαλέσουν προσωρινές αλλαγές στην τεστοστερόνη τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. “Πάντως αν σκέφτεστε χαλαρωτικές διακοπές, ζεστές και οικογενειακές, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την τεστοστερόνη”, αναφέρει ο Robin Edelstein, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Η οξυτοκίνη είναι μια άλλη ορμόνη που μπορεί να κάνει καλό σε περιόδους πρόσθετης πίεσης. Θεωρείται μάλιστα φυσικό αντίδοτο για το άγχος και συχνά ονομάζεται “ορμόνη της αγάπης”, καθώς απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ αλλά και της αγκαλιάς.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι διακοπές την περίοδο των Χριστουγέννων σας κάνουν να πέφτετε ψυχολογικά και να έρχεστε σε επαφή με αρνητικά πρότυπα, διερευνήστε γιατί αισθάνεστε έτσι και τι μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο David Susman, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ. “Οι παλιές συνήθειες δύσκολα φεύγουν. Γι’ αυτό θα πρέπει συνειδητά να προσπαθήσετε να είστε διαφορετικοί”.

Οι στρατηγικές για την εξάλειψη των τοξικών προτύπων περιλαμβάνουν σαφή επικοινωνία, αλλαγή σκηνικού και διάθεση συνεργασίας.

Τέλος είναι σημαντικό για τη διαχείριση του άγχους των διακοπών να κοιμάστε καλά και να μην παραμελείτε την άσκησή σας και ασφαλώς να προσέξετε όσο περισσότερο μπορείτε τη διατροφή σας.

 

Πηγή: medicalnews.gr

Tags :

Μοιράσου το ...