Συναισθηματικό Φαγητό: Πώς θα το περιορίσουμε;

POP UP TEAM
/
23 Αυγούστου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Η κατανάλωση φαγητού, συχνά συνδέεται με τη συναισθηματική κατάσταση. Το «συναισθηματικό φαγητό», όπως έχει ονομαστεί, εμφανίζεται συνήθως ως μια πολύ έντονη επιθυμία για κατανάλωση τροφής, στην οποία καταφεύγουν αρκετοί άνθρωποι όταν βιώνουν έντονες ψυχολογικές καταστάσεις.

Τα συνηθέστερα συναισθηματικά προβλήματα που φαίνεται να οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση τροφής είναι η κατάθλιψη, η στεναχώρια, η απογοήτευση, ο θυμός, το άγχος, κ.α.

Συνήθως, τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις είναι ανθυγιεινά και πλούσια σε θερμίδες. Επίσης, ορισμένες τροφές, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα ή άλλα πλούσια σε ζάχαρη ή λιπαρά τρόφιμα, έχει φανεί ότι μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή ευχαρίστηση, ευφορία και ανακούφιση από τα αρνητικά συναισθήματα.

Για τον λόγο αυτόν, η εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων ακολουθείται πολλές φορές από υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.

sunfaf2

Πώς αντιμετωπίζεται το συναισθηματικό φαγητό;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού φαγητού είναι ο προσδιορισμός των συναισθηματικών αιτιών που προκαλούν την έντονη επιθυμία για φαγητό. Η καταγραφή του είδους και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνετε σε ένα ημερολόγιο διατροφής, φαίνεται να βοηθάει στον προσδιορισμό του συναισθηματικού ερεθίσματος που προκαλεί την υπερκατανάλωση τροφής.

Στη συνέχεια, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους και δραστηριότητες που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επιθυμία σας για φαγητό μετά από μία έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Για παράδειγμα μπορείτε:

• Να διαβάσετε ένα βιβλίο

• Να πάτε μία βόλτα ή για τρέξιμο

• Να αθληθείτε

• Να ακούσετε μουσική

• Να επικοινωνήσετε με έναν φίλο

Επίσης, στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να νικήσετε την επιθυμία σας για φαγητό, προσπαθήστε τουλάχιστον να επιλέξετε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, κ.λπ. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η απομάκρυνση από το σπίτι των γλυκών και των λιπαρών ή πλούσιων αλάτι τροφών.

Τέλος, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σχετικά με τα αίτια και την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

 

Ευχαριστούμε τη  Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το Nutricentervaliagrigoriou.gr

Tags :

Μοιράσου το ...