Πόσο υγιεινό είναι και πόσες θερμίδες έχει το ποπκόρν

POP UP TEAM
/
1 Μαρτίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Αν σας αρέσει το ποπκόρν, μπορείτε να «εξαφανίσετε» μια ολόκληρη σακούλα μέσα σε μισή ώρα, όσο δηλαδή διαρκεί ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς. 

Πόσο υγιεινό είναι όμως το αγαπημένο σας σνακ και πόσες θερμίδες παίρνετε;

Σύμφωνα με την Καναδή διατροφολόγο Abby Langer, το σκέτο ποπκόρν είναι ολόκληροι σπόροι καλαμποκιού, που απλώς έχουν σκάσει.

«Ενώ κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πρόχειρο φαγητό, δεν είναι. Δεν έχει μόνο πολλές φυτικές ίνες, αλλά όταν φτιάχνεται με λίγα λιπαρά, έχει και χαμηλή θερμιδική αξία. Επίσης, λόγω του όγκου του, μπορεί να σας χορτάσει» σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Langer, το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος το παρακάνει με το ποπκόρν ή όταν τρώει ποπκόρν με διάφορες επικαλύψεις που έχουν πολλές θερμίδες.

Διατροφική αξία

Δείτε τι παίρνετε από μία μερίδα, δηλαδή ένα φλιτζάνι σκέτου ποπκόρν:

Θερμίδες: 31

Πρωτεΐνη: 1 g

Λιπαρά: 0,4 g

Κορεσμένα λιπαρά: 0 g

Υδατάνθρακες: 6 g

Φυτικές ίνες: 1 g

Νάτριο: 1 mg

Σάκχαρα: 0,07 g

Ακόμη και αν φάτε λοιπόν τρία φλιτζάνια ποπκόρν, θα πάρετε κάτω από 100 θερμίδες και δεν θα ξεπεράσετε τα «επιτρεπόμενα» όρια υδατανθράκων, νατρίου και λιπαρών.

Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι οι αριθμοί αυτοί μεταβάλλονται αμέσως, αν προσθέσετε βούτυρο, τυρί, καραμέλα ή άλλα συστατικά.

Για παράδειγμα, τρία φλιτζάνια ποπκόρν με βούτυρο, δίνουν 192 θερμίδες (δηλαδή διπλάσιες από το απλό ποπκόρν) και 15 γραμμάρια λίπους (πενταπλάσια ποσότητα από το απλό ποπκόρν).

Ποπκόρν και φούρνος μικροκυμάτων
Είναι καλύτερα να το αποφύγετε, σύμφωνα με τη Langer. Κάποιες μάρκες έχουν πολλά τρανς ή κορεσμένα λιπαρά.

Παραμονεύει επίσης ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στους πνεύμονες, λόγω του αρωματισμένου βουτύρου, που υπάρχει σε κάποια από αυτά. Το βούτυρο αυτό περιέχει διακετύλιο, μια πολύ τοξική χημική ουσία, που προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες των εργαζομένων στα εργοστάσια, όπου παράγεται αυτό το είδος του ποπκόρν.

Αν θέλετε λοιπόν να καταναλώνετε ποπκόρν με ασφάλεια και να ξέρετε τις θερμίδες που παίρνετε, φτιάξτε τα δικά σας χρησιμοποιώντας λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.

Συμπέρασμα: Το ποπκόρν είναι ένα υγιεινό σνακ, αρκεί να το τρώτε στην απλή μορφή του.

 

Πηγή: womenshealthmag.com , onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved