Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική αν θέλεις να αδυνατίσεις

POP UP TEAM
/
13 Απριλίου, 2021

Ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής είναι θεωρητικά ο ιδανικός τρόπος για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά και να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση.

Υπάρχουν ωστόσο επιστημονικές ενδείξεις ότι για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους έχει σημασία αν κάποιος θα γυμναστεί με άδειο στομάχι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν ότι η προπόνηση σε κατάσταση νηστείας παρακινεί το σώμα να καίει περισσότερο λίπος, ενώ εμποδίζει τη συσσώρευση κιλών, σε σύγκριση με την άσκηση άλλες ώρες της ημέρας.

Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Βέλγιο έπεισαν ομάδα νεαρών, υγιών ανδρών να ακολουθήσουν επί έξι εβδομάδες μια διατροφή που τους παρείχε 30% περισσότερες θερμίδες και 50% περισσότερα λιπαρά απ’ όσα κανονικά κατανάλωναν.

Κάποιοι από τους εθελοντές απέφυγαν την άσκηση έως το τέλος της μελέτης, ενώ άλλοι άρχισαν να γυμνάζονται πριν από το μεσημέρι, αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του πλούσιου πρωινού τους. Υπήρχε και μια τρίτη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έκαναν την ίδια προπόνηση αλλά αμέσως μόλις ξυπνούσαν και πριν φάνε οτιδήποτε.

Στο τέλος των έξι εβδομάδων, η ομάδα των νεαρών που έτρωγαν ό,τι μπορούσαν αλλά δεν γυμνάζονταν διόλου είχε παχύνει και είχε χειρότερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι κατά την έναρξη της μελέτης. Οι εθελοντές αυτοί είχαν επίσης αναπτύξει αντοχή στην ινσουλίνη και οι μύες τους είχαν αποκτήσει λωρίδες από νέα λιπώδη κύτταρα.

Οι άνδρες που γυμνάζονταν μετά το πρωινό είχαν παρουσιάσει κάποια αύξηση του σωματικού βάρους τους (κατά μέσο όρο είχαν πάρει 1,5 κιλό ο καθένας) και είχαν εκδηλώσει προβλήματα ινσουλίνης.

Οι άνδρες όμως που γυμνάζονταν με άδειο στομάχι αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα δεν είχαν πάρει σχεδόν καθόλου βάρος, ενώ είχαν διατηρήσει σε υγιή επίπεδα την αντοχή στην ινσουλίνη τους. Ειδικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι ο οργανισμός τους έκαιγε περισσότερο λίπος στη διάρκεια της ημέρας απ’ ό,τι σε όλους τους άλλους άνδρες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωινή άσκηση εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρος. Αυτό όμως, δεν είναι το ίδιο με την απώλεια του σωματικού βάρους.

«Η μία μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύουν ότι η ιδεώδης στρατηγική για να αποτραπεί η αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και για να επανέλθει το βάρος στα υγιή επίπεδα είναι ο συνδυασμός της συστηματικής γυμναστικής με μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή» λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πίτερ Χέσπελ, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνας Ασκησης και Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου Leuven.

 

Πηγή: onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved