7 τροφές που μπορείς να φας ακόμα και αφού λήξουν

POP UP TEAM
/
19 Οκτωβρίου, 2021

Εσύ για πόσα από αυτά ήξερες;

Η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης δεν είναι πάντοτε αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Και δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα έχει οδηγήσει σε μαζικό πέταμα φαγητού, σε όλον τον κόσμο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 40% του φαγητού που πετιέται στις Η.Π.Α προέρχεται από τα νοικοκυριά. Το 20% αυτών προέρχεται από σύγχυση λόγω της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν, ακόμα και αν (θεωρητικά) έχουν λήξει, και είναι αυτά:

1) Τυρί

Αν σκεφτείς τον τρόπο που φτιάχνεται και ωριμάζει, καταλαβαίνεις ότι ανήκει στην κατηγορία των τροφών που δεν χαλάνε πάντα αφού λήξουν. Αν μυρίζει φυσιολογικά, μπορεί να αντέξει το λιγότερο 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης. Κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, επειδή κρατούν μεγαλύτερες ποσότητες υγρασίας.

2) Δημητριακά

Όπως και πολλές άλλες τροφές, αν αποθηκευτούν σωστά (σε δροσερό και ξηρό μέρος), τα δημητριακά αντέχουν έως και μήνες μετά τη λήξη τους

3) Ζυμαρικά

Αν και τα ζυμαρικά αντέχουν από ένα έως δύο έτη, μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο, εφόσον δεν περιέχουν νερό. Και πάλι, αν αποθηκευτούν σωστά, ίσως φτάσουν τα 3 χρόνια. Αντιθέτως, τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν νερό και χαλάνε πιο γρήγορα.

zimarika

4) Σοκολάτα

Βάλε τη σοκολάτα σου σε ένα δροσερό μέρος και θα ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης της.

5) Ψωμί

Αν το ψωμί μυρίζει ξινίλα ή κάπως περίεργα, πέταξέ το. Αν ξεραθεί όμως, ξέρεις ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικό κρουτόν ή να μπει στο τηγάνι.

6) Γιαούρτι

Άλλο ένα γαλακτοκομικό προϊόν που δεν χρειάζεται να πεταχτεί αμέσως. Αν το ανοίξεις και το παρατήσεις στο ψυγείο, τότε θα χαλάσει πιο γρήγορα. Το κλειστό γιαούρτι όμως, αντέχει έως και 2 εβδομάδες περισσότερο.

7) Πατατάκια

Όπως κατάλαβες, η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί στα προϊόντα που λήγουν. Μία κλειστή σακούλα με πατατάκια προστατεύεται και αντέχει μέχρι και μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα αντέξεις.

 

Mε πληροφορίες από  womenonly.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved