Εθισμός στη ζάχαρη: 17 συμβουλές για να τη βγάλεις από τη διατροφή σου

POP UP TEAM
/
8 Νοεμβρίου, 2021

Αν είστε εξαρτημένοι από τη ζάχαρη, τα νέα για την υγεία σας δεν είναι καθόλου καλά.

Παχυσαρκία, τερηδόνα, λίπος στο συκώτι και πρόωρη γήρανση είναι κάποιες από τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό η κατανάλωση ζάχαρης.

Πώς θα τη βγάλετε λοιπόν το συντομότερο από τη ζωή σας;

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips και θα διαπιστώσετε ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού η ζάχαρη βρίσκεται πλέον παντού.

1. Πρωτεΐνη στο πρωινό: Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με τα κατάλληλα καύσιμα. Οι πρωτεΐνες στο πρωινό θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Ημερολόγιο διατροφής: Τσεκάρετε ποιες ώρες σας έρχεται η λιγούρα για γλυκό, ώστε μπορέσετε να θέσετε υπό έλεγχο την κατάσταση. Αφού το διαπιστώσετε, αρχίστε να παρακολουθείτε πώς αισθάνεστε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

3. Επιλέξτε «έξυπνα» γλυκά: Επιλέξτε πιο υγιεινά επιδόρπια και φυσικά φρούτα για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι κάποιες υγιεινές τροφές θα σας φαίνονται πολύ γλυκές.

4. Κόψτε τα αναψυκτικά: Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με φρέσκους χυμούς φρούτων ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη.

5. Εντοπίστε την κρυμμένη ζάχαρη: Η ζάχαρη έχει πολλά ονόματα: σακχαρόζη, δεξτρόζη, σιρόπι ρυζιού, σιρόπι καλαμποκιού κλπ. Όσα περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να την εντοπίσετε στα τρόφιμα.

6. Κόψτε τη σταδιακά: Αν την κόψετε απότομα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρετε να τη βγάλετε από τη ζωή σας, καθώς θα αυξηθούν οι λιγούρες και αργά ή γρήγορα θα υποκύψετε. Επιλέξτε φυσικά γλυκαντικά και υγιεινά επιδόρπια για να γίνει πιο εύκολα η μετάβαση.

7. Μη επεξεργασμένα δημητριακά: Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με δημητριακά ολικής αλέσεως. Βάλτε στη διατροφή σας το καστανό και το μαύρο ρύζι, την κινόα και το φαγόπυρο.

8. Διαβάζετε τις ετικέτες: Ακόμη και τα αλμυρά τρόφιμα, όπως οι σάλτσες, έχουν ζάχαρη.

9. Επανεξετάστε τη λίστα με τα τρόφιμα: Τσεκάρετε τι αγοράζετε κάθε εβδομάδα και δείτε τι μπορείτε να κόψετε και με τι να το αντικαταστήσετε. Κόψτε τα προϊόντα με ζάχαρη και τηρείστε αυστηρά τη λίστα του σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας πειρασμούς, όπως τα μπισκότα και οι σοκολάτες.

10. Αδειάστε τα ντουλάπια: Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να είστε εγκρατείς, πετάξτε οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη από τα ντουλάπια και το ψυγείο.

11. Αποφεύγετε τα τυποποιημένα: Τα περισσότερα από αυτά έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Ετοιμάστε μόνοι τα γεύματά σας, ώστε να ξέρετε ακριβώς τι τρώτε.

12. Στοχεύστε τις τρεις εβδομάδες: Τόσο χρειάζεται για να κόψετε τη συνήθεια. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο!

13. Μην ξεχνάτε την άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα και θα αποσπάσει την προσοχή σας από το φαγητό και τα γλυκά.

14. Πολύ νερό: Το νερό αυξάνει τον όγκο του αίματος και αραιώνει το σάκχαρο, συμβάλλοντας στη διαδικασία αποτοξίνωσης.

15. Μπαχαρικά: Η κανέλλα και η βανίλια θα σας δώσουν την αίσθηση του γλυκού, μην παραλείπετε λοιπόν να αρωματίζετε τον καφέ, τη βρόμη κλπ.

16. Μείνετε μακριά από τα γλυκαντικά: Είναι εξίσου βλαβερά με τη ζάχαρη για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις λιγούρες. Όταν θέλετε κάτι γλυκό, φάτε λίγο μέλι ή φυσικό σιρόπι σφενδάμου.

17. Μην περιμένετε να πεινάσετε: Όσο απασχολημένοι και αν είστε, μην παραλείπετε γεύματα και μην αφήνετε το σώμα σας να πεινάσει. Όταν πέφτει το σάκχαρο του αίματος προκαλούνται λιγούρες και θα φάτε το πρώτο γλυκό που θα βρεθεί μπροστά σας.

Πηγή: popsugar.com,onmed.gr

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved