Πώς να αποφύγεις την υπερκατανάλωση φαγητού αν δουλεύεις από το σπίτι

POP UP TEAM
/
16 Απριλίου, 2021

Η εργασία από το σπίτι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορονoϊού. Αλλά αν βρεθείς έξω από τη συνηθισμένη σου ρουτίνα και έχεις συνεχή πρόσβαση σε τρόφιμα, η τάση αυτή μπορεί να σε οδηγήσει σε σοβαρή υπερκατανάλωση φαγητού. Εάν η διατροφή σου έχει γίνει ασταθής, υπάρχουν πέντε στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν στη δημιουργία ισορροπίας και συνέπειας.

1. Οργάνωσε ένα πρόγραμμα διατροφής

Εκτός από την πρόληψη της άσκοπης κατανάλωσης, η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας θα σε βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης σου, των ορμονών της πείνας, της ψυχικής και σωματικής ενέργειας, της πεπτικής υγείας, ακόμα και του κύκλου του ύπνου σου. Προσπάθησε να φας το πρωινό σου μέσα σε περίπου μία ώρα από το ξύπνημα και βάλε στόχο να τρως είτε τρία γεύματα την ημέρα, είτε τρία γεύματα και ένα σνακ, με απόσταση περίπου τεσσάρων έως πέντε ωρών μεταξύ τους. Χωρίς χρονοδιάγραμμα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να φας απερίσκεπτα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να περιμένεις πάρα πολύ νηστική και στη συνέχεια να υπερκαταναλώσεις φαγητό.

2. Βεβαιώσου ότι τα γεύματά σου είναι θρεπτικά ισορροπημένα

Αντί να επιλέγεις τυχαία τα τρόφιμα της ημέρας, σκέψου στρατηγικά για τα συστατικά των γευμάτων σου. Σε κάθε πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, μπορείς να συμπεριλάβεις ως βάση κάποιο είδος προϊόντος, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη και καλό λίπος. Αυτές οι τροφές παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για τη βελτίωση της ψυχικής και φυσικής υγείας σου, ενσωμάτωσε ως πρόσθετο ένα μικρότερο μέρος με υγιεινούς υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, αντί για ένα μεγάλο μπολ με δημητριακά και χυμό, επίλεξε ένα smoothie φτιαγμένο με μια χούφτα κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά, σκόνη φυτικής πρωτεΐνης, μερικές κουταλιές σούπας βούτυρο ξηρών καρπών για καλό λίπος και ένα φλιτζάνι φρούτα για υγιεινούς υδατάνθρακες.

Ένα άλλο παράδειγμα: ένα φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά που έχουν σοταριστεί με ρεβίθια ή αυγά για πρωτεΐνες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για καλό λίπος και μια μικρή μερίδα καφέ ρυζιού ή πατάτας για υγιεινούς υδατάνθρακες. Το να δρας στοχευμένα με αυτό που συμπεριλαμβάνεις σε κάθε γεύμα, βοηθάς στη δημιουργία μιας καλύτερης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και αυτή η υγιής ισορροπία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.

3. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ

Κράτησε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερού πάντα δίπλα σου και πιες το στη διάρκεια της ημέρας. Απόφυγε τα σακχαρούχα αναψυκτικά ή τα προϊόντα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσία ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αποδειχθεί ότι αποσυντονίζουν τη φυσική ρύθμιση της όρεξης.

Εάν πίνεις αλκοόλ, προσπάθησε να περιορίσεις την ποσότητα (ένα με δύο ποτά την ημέρα) και μείωσε την ανάγκη να πίνεις αλκοόλ δοκιμάζοντας άλλους μηχανισμούς για να τα βγάλεις πέρα, όπως να παίρνεις τηλέφωνο φίλους ή την οικογένεια, να ασκείσαι στο σπίτι, να παίζεις βίντεο παιχνίδια ή να κάνεις έναν περίπατο γύρω από το σπίτι σου.

4. Κατανόησε τη διαφορά μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας

Κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου, μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν είσαι πραγματικά πεινασμένη, δηλαδή αν το σώμα σου χρειάζεται τροφή ή αν το μυαλό σου προσελκύεται από τρόφιμα για να εκφράσει ή να αποσυνδεθεί από τα συναισθήματά σου. Μια χρήσιμη τακτική είναι να συντονιστείς με το σώμα σου. Η φυσική πείνα έχει φυσικά συμπτώματα, όπως ένα στομάχι που διαμαρτύρεται.

Εάν έχεις φάει ένα ισορροπημένο γεύμα και το στομάχι σου είναι γεμάτο, αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι πεινασμένη, μπορεί να νοιώθεις άγχος ή μοναξιά. Αν μπορείς να σταματήσεις να τρως και να κάνεις τη διάκριση, αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου με τρόπους που δεν περιλαμβάνουν φαγητό. Και όταν τρως, να το κάνεις χωρίς περισπασμούς (χωρίς τηλεόραση, υπολογιστή, ανάγνωση, τηλέφωνο κ.λπ). Σταμάτησε να τρως όταν αισθανθείς πλήρης, αλλά όχι υπερβολικά και αποθήκευσε το υπόλοιπο φαγητό για ένα άλλο γεύμα.

5. «Τσιμπολόγησε» με σύστημα

Δεν είναι ρεαλιστικό να κόψεις εντελώς τα καλούδια και δεν είναι απαραίτητο. Απόλαυσε το αγαπημένο σου, εκείνο που δεν μπορεί να ζήσεις χωρίς αυτό, αλλά απόλαυσε το προσεκτικά και όχι αυθόρμητα. Για παράδειγμα, αν θέλεις ένα-δύο μπισκότα μετά το μεσημεριανό γεύμα, μείωσε το μέρος των υδατανθράκων στο συγκεκριμένο γεύμα για να κάνεις χώρο για τους υδατάνθρακες από τα μπισκότα.

Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με περιορισμούς. Πρόκειται για την ισορροπία και το να αισθάνεσαι καλά (σε αντίθεση με το να μην έχεις καθόλου καλούδια ή να τα υπερκαταναλώνεις, κάτι το οποίο μπορεί να σε κάνει είτε υποτονική είτε φουσκωμένη). Απόλαυσε κάθε μπουκιά και συνέχισε την ημέρα σου. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η ισορροπία και η συνέπεια είναι τα κλειδιά και δεν ισχύει το όλα ή τίποτα.

 

Με πληροφορίες από womenonly.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved