Τα οφέλη της Σαρακοστιανής νηστείας στην υγεία

Τα οφέλη της Σαρακοστιανής νηστείας στην υγεία – ©Unsplash/aaron-burden
POP UP TEAM
/
19 Μαρτίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης για μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αποχή αυτή για την υγεία των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή του ατόμου οδηγεί επί της ουσίας σε μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και συγκεκριμένα του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι επιβαρυντικό για την υγεία. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που τα επίπεδα υπερβαίνουν τα φυσιολογικά.

Επίσης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ένα ακόμα όφελος της νηστείας, καθώς τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά αποτελούν τα κύρια τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας και είναι πλούσια σε κάλιο. Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών ουσιών, ωφέλιμων για την υγεία.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση του σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 θερμίδων στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση σωματικού βάρους και λίπους.

Συμβουλές κατά την περίοδο της Νηστείας:

Μετριάστε τις μερίδες που καταναλώνετε.
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους και μετριάστε την ποσότητα που καταναλώνετε (είτε στο μαγειρευτό φαγητό είτε στις σαλάτες σας).
Ακολουθήστε 4-5 γεύματα (3 κυρίως και 1-2 σνακ) την ημέρα.
Καταναλώστε ολικής άλεσης προϊόντα, ώστε να αυξήσετε τον κορεσμό σε κάθε σας γεύμα.
Καταναλώστε φρέσκα και εποχιακά φρούτα και λαχανικά, με έμφαση στην ποικιλία.

 

Από valiagrigoriou.com

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved