Μήπως μωρέ είναι λίγο νάρκισσος;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
1 Ιουλίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ο Νάρκισσος σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ερωτεύτηκε την αντανάκλασή του στο νερό κι αυτό τον οδήγησε στον θάνατό του καθώς πνίγηκε. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχαίοι Έλληνες που όλα τα εξηγούσαν μέσα από τους περίτεχνους μύθους τους ήθελαν να πουν με απλά λόγια πως όποιος είναι υπερβολικά απορροφημένος από την ίδια του την ύπαρξη στο τέλος καταλήγει να χαθεί.

Ο ναρκισσισμός είναι ένα σύμπλεγμα χαρακτηριστικών σε ένα εύρος σοβαρότητας. Στο ένα άκρο του φάσματος, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σίγουροι, γοητευτικοί και καλά προσαρμοσμένοι.

Σύμφωνα με την Eύη Ανδρέου, σύμβουλο Ψ.Υγείας «Ναρκισσιστικά στοιχεία υγιούς προσωπικότητας και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Είναι απόλυτα φυσικό να νιώθεις ή να δρας με λίγο ναρκισσισμό σε κάποιες περιόδους της ζωής σου. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως έχεις ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (Narcissistic Personality Disorder / NPD). Στοιχεία ναρκισσισμού έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε δεδομένες καταστάσεις, σε κάποιες περιόδους της ζωής τους ή και μερικές φορές, είναι κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Σου μιλώ για μια ήπια κατάσταση η οποία είναι φυσική και μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό μιας υγιούς προσωπικότητας. Η ανάγκη να νιώθεις σημαντικός, να επιθυμείς την προσοχή των άλλων, την επιτυχία και την αγάπη, σε πλαίσια που δεν επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις σου με τους άλλους και τον εαυτό σου και δεν είναι εμμονικά και σταθερά σε διάρκεια, δεν αποτελούν από μόνα τους ενδείξεις NPD.»

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και να υπερβάλλουν τα επιτεύγματά τους. Και εκπλήσσονται ή θυμώνουν όταν οι άλλοι δεν προσέχουν τα επιτεύγματά τους.

Χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση της αξίας, της ιδιαιτερότητας ή της σημασίας τους. Μπορεί να έχουν φαντασιώσεις για δύναμη, επιτυχία, τέλειες ζωές ή σχέσεις, πιστεύοντας ότι αυτά δεν είναι μόνο επιτεύξιμα αλλά και άξια.

Στις σχέσεις, μπορεί να έχουν εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες αφοσίωσης από τους συντρόφους και τους φίλους, αλλά μπορεί και οι ίδιοι να έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση και έλλειψη επίγνωσης των αναγκών των άλλων. Μπορεί να ζηλεύουν και να μην μπορούν να γιορτάσουν την επιτυχία των άλλων και να ανταποκριθούν υποτιμώντας τους. Συχνά αγνοούν τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους στους άλλους.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να εντοπίσεις για να καταλάβεις εάν ο σύντροφός σου είναι νάρκισσος;

Γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε γοητεύσει

Τα δώρα και οι φιλοφρονήσεις είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις αγάπης που θα δεις από πλευράς του/της σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει διότι  ο κάθε νάρκισσος άνθρωπος έχει μέσα του την ανάγκη να σε κάνει να εξαρτάσαι συναισθηματικά από αυτόν. Η εξάρτηση αυτή του προσφέρει την ικανοποίηση του να γνωρίζει ότι έχει την αμέριστη προσοχή σου.

Αντιπαθεί τα πρόσωπα του κοινωνικού σου περίγυρου

Ακόμα κι αν στην αρχή εκφράζει τη συμπάθειά του/της για την οικογένεια ή τους φίλους σου, σύντομα θα αρχίσει να μιλάει αρνητικά γι΄αυτούς. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι γιατί θέλει να διακόψεις κάθε υγιή σχέση που σε γεμίζει προκειμένου να καταφέρει να είναι το κέντρο του κόσμου σου.

Όταν πληγωθεί δεν νιώθει θλίψη αλλά μανία για εκδίκηση

Λίγες είναι οι φορές που ο νάρκισσος θα πληγωθεί ουσιαστικά από μια κατάσταση. Η υγιής θλίψη που θα έπρεπε να νιώσει μετουσιώνεται σε μανία για εκδίκηση.

Δεν έχει καλό παρελθόν όσο αφορά τις σχέσεις

Όταν θα σας μιλήσει για το παρελθόν του/της θα δείτε ότι θα αναφερθεί σε πρώην σχέσεις υποτιμητικά και υποστηρίζοντας πάντα πως υπήρξε το θύμα. Μάλιστα δεν είναι απίθανο οι σχέσεις που μετράει στο ενεργητικό του/της να είναι πολλές χωρίς μεγάλη διάρκεια.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα υλικά αγαθά

Οι νάρκισσοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα τους και στο κοινωνικό τους status. Εντυπωσιάζονται από τα ακριβά αντικείμενα. Ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved