Κι όμως οι «λαχταριστές τροφές» μπορούν να σε αδυνατίσουν

POP UP TEAM
/
17 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Mας αρέσει η κινόα, το kale και ο σολομός, όπως και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να τρώει υγιεινά. Όμως μια δίαιτα με λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη σε μια συνεχή εναλλαγή μεταξύ τους δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για ένα υγιές σώμα. Το να υποκύπτεις έξυπνα είναι αυτό που θα σε βοηθήσει πραγματικά να χάσεις κιλά και να τα κρατήσεις για πάντα μακριά, λένε οι ειδικοί.

Ο λόγος;

Όταν απολαμβάνεις τακτικά κάτι που αρέσει, σε βοηθά να διατηρείς τα κίνητρά σου ζωντανά και να σε κρατάει μακριά από τις κραιπάλες εξηγεί η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Επίσης, σε κάνει ευτυχισμένη. Οι απολαυστικές εμπειρίες, όπως η κατανάλωση ενός φαγητού που επιθυμείς, απελευθερώνουν χημικά καλής διάθεσης στον εγκέφαλο εξηγεί η ειδικός. Και η καλύτερη διάθεση που έχεις μετά σε διευκολύνει να διατηρήσεις τις συνολικά υγιεινές σου συνήθειες.

Ναι, χρειάζεσαι το γλυκό

Η προσπάθεια να απέχεις από τις πιο λαχταριστές τροφές, ή να νιώθεις ένοχη που τις τρως, θα λειτουργήσει εναντίον σου. Το σώμα μας είναι βιολογικά προγραμματισμένο να λαχταράει τα γλυκά και τα λιπαρά, σύμφωνα με έρευνα.

Για την απώλεια βάρους, η τροφή για την ψυχή σου είναι εξίσου σημαντική όσο η τροφή για το σώμα σου επισημαίνει η διατροφολόγος. Και όταν απολαμβάνεις ένα γλυκό που λαχταράς, κάνεις αυτό ακριβώς.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που τους άρεσε να δοκιμάζουν διαφορετικές γεύσεις και έτρωγαν μια μεγάλη ποικιλία φαγητών είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ από εκείνους που επέλεγαν συνέχεια τα ίδια φαγητά. Μια νέα γευστική εμπειρία είναι τόσο ευχάριστη που δε νιώθεις την ανάγκη να φας υπερβολικά, λένε οι ερευνητές.

Και όταν απολαμβάνεις μια απολαυστική γεύση, νιώθεις πιο γρήγορα χορτάτη.

Απόδειξη: Συμμετέχοντες σε έρευνα ένιωσαν πολύ πιο χορτάτοι όταν ήπιαν ένα smoothie με την ονομασία λαχταριστό απ’ όσο όταν ήπιαν το ίδιο ακριβώς χωρίς να του αποδοθεί κάποιος επιθετικός προσδιορισμός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Flavour. Ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να συσχετίζει μια απόλαυση με μια συγκεκριμένη επίδραση στο σώμα που μειώνει την πείνα σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Peter Hovard, από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Οπότε, όταν τρως κάτι απολαυστικό και ο εγκέφαλός σου το αναγνωρίζει ως πλούσιο σε θερμίδες, αυτό βοηθά το σώμα σου να ανταποκριθεί μειώνοντας την όρεξή σου εξηγεί.

Πόσο συχνά όμως θα πρέπει να υποκύπτεις;

Μην πέσεις στην παγίδα της free day γιατί έτσι κινδυνεύεις να βάλεις κιλά. Κάνε μικρές ατασθαλίες τις οποίες μπορείς εύκολα και έξυπνα να αντισταθμίσεις τονίζει η ειδικός. Επίτρεπε στον εαυτό σου κάτι που λαχταράς και υπολόγισέ το στις θερμίδες σου. Εάν θέλεις μεγαλύτερες απολαύσεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα, απλά κόψε θερμίδες από αλλού.

Σε μελέτη στο Journal of Consumer Marketing τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες που φωτογράφησαν ένα πιάτο πριν το φάνε το βρήκαν πιο απολαυστικό, επειδή η καθυστέρηση ενεργοποίησε όλες τις αισθήσεις τους.

Νεότερες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν πως η κατανάλωση λιπαρών σβήνει το διακόπτη της πείνας ενώ ανεβάζει το μεταβολισμό, εξηγεί ο Mark Hyman, συγγραφέας του Eat Fat Get Thin.

 

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (coachmydiet.wordpress.com). 

Πηγή: msn,shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας