Υπάρχει ένα θαλάσσιο σπορ που αν το επιλέξεις θα βελτιώσει την ψυχολογία σου. Μάλιστα, η Ελλάδα προσφέρει αρκετά σημεία για εξασκηθείς.
Υπάρχει ένα θαλάσσιο σπορ, που όποιος το επιλέξει θα ωφελήσει όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική του υγεία, ιδίως αν είναι παιδί ή έφηβος. Ποιο άθλημα είναι αυτό; Το surf.
Μπορεί, μάλιστα, η χώρα μας παραδοσιακά να μην θεωρείται κορυφαίος προορισμός για σέρφερς, ωστόσο υπάρχουν και στην Ελλάδα κορυφαία σημεία για να το εξασκήσεις.
Πώς το surfing προάγει την ψυχική υγεία
Σύμφωνα με την Lisa Olive, Κλινική Ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, τα οφέλη για την ψυχική υγεία από το surfing περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και την καλύτερη διαχείριση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.
Όπως γράφει η ίδια, τα παραπάνω υποστηρίζονται από στοιχεία που προέρχονται κυρίως από προγράμματα θεραπείας σχεδιασμένα γύρω από το surf. Προγράμματα που συνδυάζουν την υποστηρικτική διδασκαλία του αθλήματος με δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την ψυχοκοινωνική ευημερία. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα παρέχουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν surfing μέσα σε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον.
Πού οφείλονται τα πλεονεκτήματα του θαλάσσιου αυτού σπορ;
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη του surf, οφείλονται:
Στην αυξημένη αίσθηση κοινωνικής σύνδεσης.
Στην αίσθηση κατάκτησης ενός στόχου, κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν σε άλλες δραστηριότητες.
Στο διάλειμμα που προσφέρει το καλοκαιρινό αυτό σπορ από καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, καθώς ο αθλητής χρειάζεται να εστιάζει διαρκώς σε αυτό που κάνει.
Στη φυσιολογική απόκριση κατά τη διάρκεια του αθλήματος, όπως π.χ. στην πτώση των επιπέδων των ορμονών του στρες και στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη διάθεση.
Στην επίδραση που έχει η άσκηση σε φυσικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα σε «μπλε χώρους».
Τι εξέτασαν οι επιστήμονες;
Στόχος της πιλοτικής μελέτης ήταν να εντοπίσει αν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που προσέγγιζε το surf ως «θεραπεία» μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Στη μελέτη συμμετείχαν 36 παιδιά και έφηβοι, που αντιμετώπιζαν καταστάσεις, όπως άγχος ή κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία να ακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα διήρκεσε έξι εβδομάδες και περιλάμβανε υποστηρικτική διδασκαλία του αθλήματος και ομαδική ψυχολογική υποστήριξη.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσοι συμμετείχαν παρουσίασαν μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, υπερκινητικότητας, καθώς και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα με συνομηλίκους. Επίσης, οι ίδιοι θεώρησαν το πρόγραμμα αυτό έναν φιλικό προς τους νέους τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων τους, κάτι που φάνηκε και από τα υψηλά ποσοστά ολοκλήρωσης του προγράμματος σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.
Το surf αποτελεί μια δυνητικά αποτελεσματική και αποδεκτή προσέγγιση για νέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι συμβατικές θεραπείες, που μπορεί λειτουργήσουν καλύτερα για ορισμένα άτομα. Το λεγόμενο surf therapy μπορεί να αποτελέσει μια συμπληρωματική μορφή υποστήριξης (παράλληλα με άλλες προσεγγίσεις) ή μια εναλλακτική πρόταση για όσους δεν ωφελούνται από πιο παραδοσιακές μεθόδους.
Τι να έχεις κατά νου
Τα θαλάσσια σπορ (και τα σπορ εν γένει) απαιτούν πλήρη εστίαση, λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών του ωκεανού. Έτσι, το μυαλό ξεχνά για λίγο όλα εκείνα που το απασχολούν.
Το surf μπορεί να μην ενδείκνυται για όλους και φυσικά δεν εγγυάται τη μείωση συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω (π.χ. στρες).
Αν δεν έχεις πρόσβαση σε θάλασσα κατάλληλη για το σπορ αυτό ή δεν διαθέτεις εξοπλισμό, μην ανησυχείς. Επίλεξε κάποια άλλη δραστηριότητα που να σε φέρνει σε επαφή με τη φύση.
Πηγή: ow