«Cute aggression»: Ο λόγος που θέλουμε να ζουλήξουμε όλα τα ζωάκια

©Unsplash/jairoalzate
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
27 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να πλημμυρίζουμε από θετικά συναισθήματα όταν βλέπουμε ένα ζώο μωράκι. Αυτά τα έντονα θετικά συναισθήματα που έχουμε όταν βλέπουμε μωρά δεν είναι τυχαίο – όπως άλλωστε τίποτα στη φύση δεν είναι τυχαίο. Είναι χνουδωτά, έχουν μεγάλα παρακλητικά ματάκια, μικρά σωματάκια με στρογγυλές κοιλιές και χαριτωμένα πατουσάκια. Αδύνατο να αντισταθείς!

Από ότι φαίνεται υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτήν την στάση μας. Η Katherine Stavropoulos, επίκουρη καθηγήτρια ειδικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διεξήγε έρευνα για να κατανοηθεί το συχνό φαινόμενο της μανίας που μας πιάνει με τα μωρά.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Behavioral Neuroscience. Η συμπεριφορά αυτή ονομάζεται «cute aggression» ή «χαριτωμένη επιθετικότητα».

Η Stavropoulos μέτρησε πώς οι νευρώνες του εγκεφάλου ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως φωτογραφίες χαριτωμένων και μη μωρών και ζώων.

Στη συνέχεια, 54 συμμετέχοντες στην έρευνα ηλικίας 18-40 ετών, φόρεσαν ειδικά καπέλα με ηλεκτρόδια και κοίταζαν φωτογραφίες, χωρισμένες σε 4 κατηγορίες: Χαριτωμένων μωρών, όχι τόσο χαριτωμένων μωρών, χαριτωμένων ζώων και όχι τόσο χαριτωμένων ζώων.

Μετά, οι ερευνητές έθεταν ερωτήσεις του τύπου κατά πόσο συμφωνούν και πόση «χαριτωμένη επιθετικότητα» ένιωσαν. Επίσης ρώτησαν κατά πόσο ένιωθαν την ανάγκη να φροντίσουν τα κουτάβια.

Οι συμμετέχοντες είχαν δυνατότερα συναισθήματα εκτίμησης και «χαριτωμένης επιθετικότητας» στα πιο χαριτωμένα πρόσωπα.

Φυσικά, για να εκτιμηθούν σωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, η ειδικός είχε κάνει μετρήσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προβολή των φωτογραφιών. Βρήκε ότι η «χαριτωμένη επιθετικότητα» συνδέεται με νευρικούς μηχανισμούς της συναισθηματικής προεξοχής και την διαδικασία ανταμοιβής, που σημαίνει ότι τα συστήματα συναισθήματος και ανταμοιβής δουλεύουν όταν νιώθεις την ανάγκη να κρατήσεις σφιχτά ένα αξιαγάπητο κουτάβι.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολύπλευρη συναισθηματική απόκριση που επιτρέπει να υπάρξει φροντίδα». Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την νευρολογική βάση της «χαριτωμένης επιθετικότητας».

«Υπήρξε μια δυνατή συσχέτιση ανάμεσα στις εκτιμήσεις της «χαριτωμένης επιθετικότητας» προς τα χαριτωμένα ζώα και την απόκριση ανταμοιβής στον εγκέφαλο προς αυτά. Επιβεβαιώνει την αρχική μας υπόθεση ότι το σύστημα ανταμοιβής εμπλέκεται στις εμπειρίες «χαριτωμένης επιθετικότητας» των ανθρώπων», αναφέρει η ίδια στο UC Riverside News.

Με λίγα λόγια, άνθρωποι και ζώα ακόμα, είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση να θέλουμε να προστατέψουμε τη νέα ζωή, γι αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε κακό σε μωράκια. Είναι αποδεδειγμένο πως η ντοπαμίνη αυξάνεται στη θέα ενός ζώου πόσω μάλλον ενός μωρού. Γι αυτόν τον λόγο ακολουθούν 13 φωτογραφίες χαριτωμένων κουταβιών για να πάει καλά η ημέρα μας!

 

Tags :

Μοιράσου το ...