Ποιες τροφές και βιταμίνες μας φτιάχνουν τη διάθεση;

©unsplash
POP UP TEAM
/
25 Οκτωβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Όλα είναι θέμα χημείας! Το σώμα μας λειτουργεί έτσι! Η έκφραση «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής. Η τροφή όμως επηρεάζει πολλά πράγματα παραπάνω από τα κιλά και τη σωματική μας υγεία. Κυρίως επηρεάζει την ψυχολογία μας. Η ηρεμία και η χαρά έχουν εν πολλοίς να κάνουν με  χημικές ενώσεις και αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας και μπορούμε να  προκαλέσουμε  αυτά τα συναισθήματα προσθέτοντας τα ανάλογα στοιχεία στη διατροφή μας!  Τα παρακάτω είναι τα θρεπτικά συστατικά που οφείλουμε να προσλαμβάνουμε από την τροφή μας για να προλαμβάνουμε και να βοηθάμε σ’ έναν βαθμό στην θεραπεία ήπιων ψυχικών διαταραχών.

  1. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Είναι γνωστός ο ρόλος αυτής της κατηγορίας βιταμινών στην ενίσχυση της ψυχικής ισορροπίας. Άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β, τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες φλεγμονές στον εγκέφαλο και μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας. Μάλιστα, χαμηλά ποσοστά φολικού οξέος έχουν συνδεθεί με την πεσμένη διάθεση.

Τροφές: μαγιά μπύρας, δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι, φρούτα, γάλα, αυγά, κρέατα, ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α.

  1. Σίδηρος

Γνωρίζουμε από έρευνες, ότι χαμηλά ποσοστά σιδήρου στο αίμα (σιδηροπενική αναιμία), συνδέονται με την κατάθλιψη.

Τροφές: στρείδια, μύδια, πιπεριές, κρέατα, μαλάκια, λιπαρά ψάρια, σπανάκι, σταφίδες κ.α. Συνδυάζεται με βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.

  1. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την σκέψη και τη μνήμη και κατ’ επέκταση την διάθεση.

Τροφές: σολομός, γαύρος, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί, φυτικά λάδια (ελαιοκράμβη, λάδι σόγιας), καρύδια, λιναρόσπορος, σόγια, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, φιστίκια Αιγίνης κ.α.

  1. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στον έλεγχο του στρες, ενώ τα χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με την κατάθλιψη. Μια από τις καλύτερες και χαμηλά θερμιδικές του πηγές αποτελούν τα στρείδια, σε συνδυασμό με το σελήνιο που περιέχουν.

Τροφές: ωμά στρείδια, συκώτι, κρέας, μανιτάρια, μπανάνες, βασιλικός, θυμάρι, μαγιά μπύρας, ψάρια, όσπρια, θαλασσινά κ.α.

  1. Μαγνήσιο

Το μέταλλο αυτό είναι γνωστό για τις αγχολυτικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας και χορηγείται συχνά σε γυναίκες με συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου .

Τροφές: γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, θαλασσινά, λάχανο, χόρτα, σέσκουλα, μαϊντανός, κάρδαμο κ.α.

  1. Αμινοξύ L- Θειανίνη

Αυτό το αμινοξύ είναι γνωστό για την τονωτική δράση του στα κύτταρα του εγκεφάλου, βελτιώνει την συγκέντρωση και κατευνάζει το σώμα χαλαρώνοντάς το, χωρίς συμπτώματα υπνηλίας.

Τροφές: πράσινο τσάι

  1. Τρυπτοφάνη

Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ απαραίτητο για τον οργανισμό καθώς είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της σεροτονίνης.

Τροφές: σόγια από πράσινο φασόλι, λιναρόσπορος, ανανάς, μπανάνες, βρώμη, σπαράγγια, cottage cheese, μαύρη σοκολάτα, κοτόπουλο, ξηροί καρποί.

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας