Είναι σημεία και αντικείμενα που όλοι αγγίζουμε, ξεχνώντας πως μπορεί να γίνουν «μέσο μεταφοράς» δυνητικά επικίνδυνων μικρο-οργανισμών. Και μόνο ο συγχρωτισμός σε ένα χώρο εργασίας καλλιεργεί εύφορο πεδίο για τη μετάδοση ιών και μικροβίων. Όσοι νομίζουν πως τα επικίνδυνα βακτήρια κατοικοεδρεύουν μόνο στην τουαλέτα του γραφείου, ώρα να αναθεωρήσουν. Δείτε πέντε από τα πιο «μολυσμένα» σημεία του χώρου εργασίας, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Κι αν αυτό είναι αδύνατο, θα πρέπει αμέσως μετά τη χρήση τους να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να τα σκουπίζουμε με απολυμαντικό μαντήλι.
1. Το κουμπί του ασανσέρ και η κουπαστή της σκάλας: Όποιος μπει και βγει από το κτίριο θα τα αγγίξει, ενώ δεν καθαρίζονται τόσο τακτικά όσο οι τουαλέτες! Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το ποσοστό των κουμπιών με βακτηριακό φορτίο μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν όταν μετά το κουμπί του ασανσέρ πιάσουμε το πρόσωπο και κυρίως το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
2. Η πόρτα του γραφείου: Τα πόμολα στις πόρτες μπορούν να γίνουν πηγή σοβαρών λοιμώξεων. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, μπορούν να συγκρατήσουν υψηλό βακτηριακό φορτίο. Οι επιδημιολόγοι έχουν ένα «κόλπο» προστασίας ενάντια στα… πόμολα: δεν τα ακουμπάμε με γυμνό χέρι αλλά με ένα χαρτομάντηλο.
3. Το πληκτρολόγιο: Σε πολλούς χώρους εργασίας, τα πληκτρολόγια χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός εργαζόμενους. Σε πρόσφατη έρευνα –που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Microbiology– ερευνήθηκαν 250 πληκτρολόγια και όλα είχαν μικρόβια! Επομένως, κάθε μέρα πριν πιάσουμε δουλειά, καθαρίζουμε καλά πληκτρολόγιο και ποντίκι, κατά προτίμηση με κάποιο απολυμαντικό προϊόν.
4. Το τηλέφωνο στην αίθουσα συσκέψεων: Έρευνες έχουν ανακαλύψει εξαιρετικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως ο ανθεκτικός σταφυλόκοκκος και το e.coli σε τηλεφωνικές συσκευές. Όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν ένα τηλέφωνο, τόσο μεγαλύτερο το βακτηριακό φορτίο του.
5. Οι ξεχασμένες κούπες στην κουζίνα: Σχετικές μελέτες αναφέρουν πως τα χερούλια στις κοινόχρηστες κούπες του γραφείο μπορεί να «φιλοξενούν» δεκάδες διαφορετικά και επικίνδυνα βακτήρια. Φέρνουμε λοιπόν κάθε μέρα την κούπα μας από το σπίτι!
Πηγή: Time, onmed.gr