Μασάτε πιο αργά για να κάψετε περισσότερες θερμίδες

POP UP TEAM
/
2 Σεπτεμβρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Το να τρώτε πιο αργά, αυξάνοντας τις φορές που μασάτε την κάθε μπουκιά, δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά, από διατροφικής πλευράς. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και της αύξησης του βάρους.

Αν το στομάχι χρειάζεται 20 λεπτά για να “καταλάβει” ότι είναι πλήρες, τότε τι επίδραση έχει αυτό για την απώλεια βάρους; Αυτοί που τρώνε πιό αργά θα καταναλώνουν λιγότερο φαγητό επειδή το στομάχι έχει αρκετό χρόνο για να επικοινωνήσει στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο; Άν έχετε ποτέ ξεχάσει τι ήταν αυτό που μόλις φάγατε, τότε ίσως είστε ένας από τα εκατομμύρια αυτών που πάσχουν από το «σύνδρομο του γρήγορου φαγητού». Ενώ το να τρώτε γρήγορα το φαγητό σας μπορεί να σας γλυτώσει από το να καθυστερήσετε σε ένα σημαντικό ραντεβού, σίγουρα δεν θα σας προφυλάξει από το τα παραπανήσια κιλά. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε με αργό ρυθμό τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να παραμένουν χορτάτοι περισσότερο από εκείνους που τρώνε γρήγορα. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, όσο γρηγορότερα τρώμε, τόσο λιγότερο χρόνο δίνουμε στο σώμα μας για να καταγράψει το αίσθημα της πληρότητας καθώς επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα της ορμόνης του εντέρου που είναι υπεύθυνη για αυτή τη σηματοδότηση στον εγκέφαλό μας. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση με βραδύτερο ρυθμό αυξάνει την ανταπόκριση δύο ορμονών-πεπτιδίων του κορεσμού.

Η σύσταση του να μασάμε καλά το φαγητό μας πάει αιώνες πίσω. Η ιατρική σχολή της Αγιουρβέδα που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, θεωρεί απαραίτητο το αργό και για πολλή ώρα μάσημα της τροφής για καλύτερη πέψη αλλά και για να διαχωριστούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από αυτά που το σώμα δεν χρειάζεται. Έρευνα έδειξε ότι αν μασάμε την τροφή μέχρι να «μην παραμείνουν κομμάτια» αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίει το σώμα κατά την πέψη (περίπου 10 επιπλέον θερμίδες για ένα γεύμα 300 θερμίδων). Αντίθετα, το να τρώμε γρήγορα, δεν καίει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Μασώντας πιο προσεκτικά, αυξάνουμε τη ροή του αίματος στο στομάχι και το έντερο και οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάψουμε περίπου 2.000 παραπάνω θερμίδες κάθε μήνα.

Τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να μασάνε λιγότερο το φαγητό τους από τους αδύνατους ακόμα και όταν τρώνε το ίδιο πράγμα ή οι μπουκιές τους έχουν το ίδιο μέγεθος σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Όταν η ερευνητική ομάδα ζήτησε από όλους να μασήσουν κάθε μπουκιά 40 φορές, οι αδύνατοι αλλά και οι παχύσαρκοι εθελοντές έφαγαν λιγότερο. “Η βελτίωση του μασήματος θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας”, κατέληξαν οι συντάκτες της μελέτης. Μια άλλη ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε εθελοντές για οκτώ χρόνια και παρατήρησε ότι εκείνοι που έτρωγαν πιο αργά κέρδισαν λιγότερο βάρος κατά την περίοδο της μελέτης από ό,τι όσοι έτρωγαν γρήγορα. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ ενός ατόμου, τις συνήθειες κατανάλωσης ποτών ή τη συχνότητα άσκησης. Η γρήγορη κατανάλωση, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με αύξηση κατά 35% του κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου το οποίο περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και σάκχαρο αίματος, προβλήματα χοληστερόλης και περισσότερο κοιλιακό λίπος.

Σίγουρα ο ρυθμός κατανάλωσης και το πόσες φορές μασάμε το φαγητό μας δεν ευθύνονται αποκλειστικά για το σωματικό μας βάρος αλλά το να αφιερώνουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να μασήσουμε την κάθε μας μπουκιά – ειδικά αν είμαστε αυτοί που αδειάζουμε πάντα πρώτοι το πιάτο μας- φαίνεται να είναι καλή ιδέα.

 

Mε πληροφορίες από itrofi.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας