Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

POP UP TEAM
/
20 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων. 

Σήμερα, με τα χιλιάδες σαπούνια, αφρόλουτρα, υπο-αλλεργικά σαμπουάν και κάθε λογής «μυριστικά» του μπάνιου και προϊόντα για την προσωπική μας υγιεινή, ακόμη μας απασχολεί η συχνότητα της… επαφής μας μαζί τους. Και φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θέλει στην παρέα κάποιον που μυρίζει άσχημα – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η αποφορά ρούχων και σώματος μπορεί να μας τρελάνει – οπότε γιατί το συζητάμε; Διότι υπάρχουν και εκείνοι που ανθίστανται σθεναρά στο σαπούνι και το νερό για… οικολογικούς λόγους και κοντράρονται με δερματολόγους και παθολόγους αναφορικά με την ιδανική συχνότητα, βάσει της οποίας θα πρέπει να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας ή έστω ένα ντους.

Ας το δούμε, λοιπόν, επιστημονικά και βάσει άρθρου – και σχετικού video του “Discovery News”. Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν κάνουμε μπάνιο πολύ συχνά;   

1. Το σώμα χρειάζεται τα καλά βακτήρια: Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων. Είναι καλά, λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, γιατί δίνουν μάχες με τα κακά βακτήρια και κρατούν σε ισορροπία τη θερμοκρασία, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες ενυδάτωσης του σώματος. Βέβαια, το να μην πλενόμαστε πολύ συχνά και να επιμένουμε να αγγιζόμαστε – ειδικά στην περιοχή του προσώπου (στόμα, μύτη, κ.λπ) μας αφήνει εκτεθεισμένους σε ιώσεις και κάθε μορφής μεταδοτική ασθένεια.   

2. Βέβαια, καραδοκούν οι δερματικές παθήσεις: Οι όχι και πολύ συχνές επισκέψεις στη ντουζιέρα και όλος αυτός ο κατακλυσμός σωματικών υγρών – ιδρώτα, κυρίως – και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και το ότι νεκρά κύτταρα μένουν για καιρό στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις και να επιτείνουν τυχόν προβλήματα ακμής.   

3. Κρούστες βρωμιάς στο δέρμα: Dermatitis neglecta είναι η επιστημονική ονομασία για εκείνη την κατάσταση που παρουσιάζει συχνά το δέρμα άστεγων ή γενικώς ανθρώπων που έχουν για πολύ καιρό να κάνουν μπάνιο. Εμφανίζεται ως σημάδι – κάτι σαν κρούστα βρωμιάς, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μείνει μακριά από το νερό και το σαπούνι για πάρα πολύ καιρό.   

4. Μυρίζουμε (άσχημα): Σιγά τα νέα, θα μπορούσε να είναι το σχόλιο σε αυτή τη διαπίστωση, αλλά, όπως παρατηρείται εύστοχα και χιουμοριστικά στο άρθρο, κάποιοι άνθρωποι είναι σα να μην μπορούν να μυρίσουν τον εαυτό τους, πράγμα που κάνει δύσκολη τη συμβίωση του με τους γύρω τους (και όχι μόνο).   

Και τελικά, τι κάνουμε; Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Εδώ, δερματολόγοι και λοιποί ειδικοί μας μπερδεύουν. Όχι πολύ συχνά, συνιστούν και αυτό για να μην αφαιρούμε από την επιφάνεια του σώματος μας, όλη τη φυσική χημεία που μας προστατεύει από εξωγενείς βακτηριακές επιθέσεις και μας κρατά υγιείς. Που σημαίνει; 3 φορές την εβδομάδα(!). Λίγες δεν είναι; Ναι, απαντούν, ειδικά στην περίπτωση που η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει γυμναστήριο ή κάθε άλλη μορφή φυσικής άσκησης που προκαλεί εφίδρωση.

via

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας