Smoothie φράουλα: Το πιο απολαυστικό και αναζωογονητικό ρόφημα του καλοκαιριού

POP UP TEAM
/
28 Ιουλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Ένα ρόφημα που θα λατρέψεις!

Το smoothie με φράουλες είναι πραγματικά νόστιμο, θρεπτικό και απίστευτα αναζωογονητικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. 

Ήρθε η ώρα να μάθεις να το φτιάχνεις. Στη συνταγή μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα αμυγδάλου και να βάλεις αγελαδινό, αλλά θα γίνει πιο βαρύ.

Ετοίμασε τα υλικά σου και πάμε να ξεκινήσουμε!

 smotbalko

Φράουλες

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο και ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Αποτελούν έξυπνη επιλογή για τους διαβητικούς, καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ό,τι άλλα φρούτα. Η φλαβονοειδής κερσετίνη, που περιέχεται στις φράουλες, προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούνται από την “κακή” χοληστερόλη. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές στο σώμα. Μία κούπα φρέσκες φράουλες περιέχει το 160% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, με μόνο 50 θερμίδες.

Βρώμη

Η βρώμη είναι μία πολύ καλή πηγή ινών και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Καλλιεργείται κυρίως στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τη βρώμη συνήθως τη βρίσκουμε σε νιφάδες, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή σε μούσλι, ψωμί, αρτοσκευάσματα και διάφορα άλλα προϊόντα. Έχει ισσοροπημένη διατροφική σύνθεση και μία μερίδα (30 γραμμάρια) βρώμης περιέχει 117 θερμίδες. Αποτελείται κατά βάρος από 66% υδατάνθρακες, 17% πρωτεΐνη, 7% λίπος και 11% ίνες.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος αποτελεί πλούσια πηγή λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Μια τυπική δόση για τους τεμαχισμένους σπόρους λίνου είναι 1 κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια). Η ποσότητα αυτή παρέχει πρωτεΐνες, ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

Μέλι

Το μέλι συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Τα κύρια διατροφικά συστατικά του είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αμινοξέα, τα ένζυμα, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Χρησιμοποιείται ως ελιξίριο ομορφιάς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, ενώ θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Ακόμα, έχει επουλωτική-αναπλαστική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, μία κουταλιά, που ισοδυναμεί με περίπου 21 γρ., δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες.

Γαλα αμυγδαλου

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και έτσι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν τη γραμμή τους. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή και δεν επιθυμούν να πίνουν αγελαδινό γάλα. Τα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ίδια ποσότητα ασβεστίου/ανά ποτήρι με το αγελαδινό γάλα. Τέλος, μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι ρίχνοντας απλά στο μπλέντερ νερό, αμύγδαλα και στη συνέχεια σουρώνοντας το μίγμα.

Στο smoothie σου μπορείς να προσθέσεις:

fra8kin

Σπόρους chia

Οι θαυματουργοί σπόροι chia αποτελούν το απόλυτο αρχαίο superfood, των Αζτέκων, των Μάγια, των Ινδιάνων της ΝΔ Αμερικής και του Μεξικό, ενώ καλλιεργούνται ευρέως σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στις μέρες μας η υπερτροφή αυτή, κερδίζει την προσοχή και την προτίμηση πολλών, καθώς είναι πλούσα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Οι σπόροι chia προκαλούν αίσθημα κορεσμού, συντελώντας στην απώλεια βάρους, ενώ  αυξάνουν την αντοχή και την ενέργειά.

Κινόα

Η κινόα προέρχεται από τη Νότια Αμερική και για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε τη βασική διατροφή της φυλής των Ίνκας. Τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν το έτος 2013 ως «η Διεθνής χρονιά της κινόα» για την αναγνωσιμότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, αφού έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με το ρύζι και το σιτάρι, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Επίσης, η κινόα περιέχει καλά επίπεδα βιταμίνης του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυτικές ίνες που βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Τέλος, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και για όσους θέλουν να έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπανάνα 

Η μπανάνες ως καλές πηγές βιταμίνης C, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η περιεκτικότητα που έχουν σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Β6 υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, ενώ οι υψηλές προσλήψεις καλίου σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με την προστασία έναντι της απώλειας μυϊκής μάζας, με την διατήρηση της οστικής πυκνότητας και με την μείωση του σχηματισμού πετρών στα νεφρά.Οι μπανάνες περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, η οποία σχετίζεται με τη διατήρηση της μνήμης και την ενίσχυση της διάθεσης. Μια μερίδα μπανάνας θεωρείται ότι είναι περίπου 126 γραμμάρια και περιέχει: 110 θερμίδες, 30 γραμμάρια υδατανθράκων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ χτυπάμε για λίγα λεπτά τις φράουλες, το γάλα αμυγδάλου, το μέλι, τον λιναρόσπορο και τη βρώμη. Όταν ομογενοποιηθεί το smoothie, το σερβίρουμε σε ποτήρι και συνοδεύουμε με τριμμένο πάγο.

Δες το παρακάτω βίντεο και καλή απόλαυση! 

http://youtu.be/lD7Bw7Sp-wg

Mary Poppins

in

Ακολούθησέ μας στο Instagram! 

Mary Poppinsin

 facebookΑκολούθησε μας στο  Facebook 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved