Κυνήγι ή σιγουριά; Δύο ερευνητές έρχονται να απαντήσουν σχετικά με το ποια στρατηγική πρέπει να επιλέξουμε για να κατακτήσουμε το αντικείμενο του ερωτικού μας πόθου
Στις ερωτικές σχέσεις και δη αυτές που δεν έχουν συμβεί ακόμα αλλά θα θέλαμε να γίνουν, η αρχή της αμοιβαίας έλξης αποτελεί το ζητούμενο που θα διώξει κάθε φόβο απόρριψης. Μα, αν σας το παίζει δύσκολος ή δύσκολη, πόσο δυσοίωνο μπορεί να είναι για την εξέλιξη μιας γνωριμίας;
Η απάντηση έρχεται από δύο ερευνητές που αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν το κυνήγι και η αμφιβολία ή η δοκιμασμένη αρχή της αμοιβαιότητας της επιθυμίας αποτελούν το εχέγγυο θετικής έκβασης σε μια νέα γνωριμία. Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο Journal of Social and Personal Relationships και είναι παραπάνω από ενδιαφέροντα.
Ο Δρ. Harry Reis, Καθηγητής Ψυχολογίας και Τεχνών, Επιστημών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ με τον Δρ. Gurit Birnbaum, κοινωνικό ψυχολόγο και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο διεπιστημονικό κέντρο Herzliya με έδρα το Ισραήλ, έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια μελετώντας τις δυναμικές στην ανθρώπινη ερωτική επιθυμία. Αφορμή για τη νέα έρευνα, στάθηκε μια μελέτη του 2019, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και προσπαθούν περισσότερο όταν ο υποψήφιος ερωτικός σύντροφος ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον τους, ενώ ένα πιθανό ραντεβού μαζί του μοιάζει πιο ελκυστικό. Το αυξημένο ενδιαφέρον προέκυπτε από τις απαντήσεις του δυνάμει συντρόφου (μέλους της ερευνητικής ομάδας).
Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα λοιπόν, το κυνήγι για την απόκτηση του αντικειμένου του πόθου, πέρα από τον βαθμό δυσκολίας αυξάνει και… την επιθυμία. Όπως σημείωσε ο Δρ. Birnbaum, οι «εύκολοι στόχοι» αναδύουν μια αίσθηση απόγνωσης που ξενίζει τους δυνάμει ερωτικούς συντρόφους.
Η τελική έρευνα, προϊόν τριών αλληλένδετων υπομελετών, εξέτασε την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με αυτόν ή αυτή που ήταν υποψήφιος για γνωριμία – μέλος της ερευνητικής ομάδας ωστόσο – αναφορικά με το πόσο δύσκολη θεώρησαν την προσέγγιση του άλλου, τις αντιλήψεις τους για την αξία του εσωτερικού κόσμου του υποψήφιου συντρόφου (π.χ., τον/την ως πολύτιμο/η σύντροφο) και την επιθυμία τους να συνευρεθούν μαζί του ερωτικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες:
- αξιολόγησαν θετικότερα τους πιο επιλεκτικούς και «δύσκολους» προς γνωριμία υποψηφίους, τους οποίους βρήκαν πιο ποθητούς
- ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να τους κατακτήσουν, δεδομένης και μιας εντονότερης ερωτικής έλξης
- εντόπιζαν στους πιο «δύσκολους» προοπτικές για εξέλιξη μιας σχέσης.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν είναι για όλους αφού, κατά τον Δρ. Reis, ενέχει ο κίνδυνος να δοθεί η λανθασμένη εικόνα ενός ανθρώπου ψυχρού και απόμακρου.
Η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση. Καθώς πρότεινε ο Δρ. Birnbaum, μπορούμε να είμαστε ευπροσήγοροι και ανοιχτοί σε μια γνωριμία δείχνοντάς το χωρίς να αποκαλύπτουμε όλα μας τα χαρτιά, παρά αφήνοντας στον δυνάμει σύντροφο τη χαρά του παιχνιδιού της ανακάλυψης, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση προσδοκίας και επιθυμίας.
Με πληροφορίες από ygeiamou