Ψάχνεις θεραπεία αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Don’t worry — όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Το να ζητήσεις βοήθεια δεν είναι απλώς ok, είναι self-care σε hardcore επίπεδο.
Γιατί να πας σε ψυχολόγο;
Ας το πούμε χύμα: πολλοί από εμάς δεν είμαστε και στα καλύτερά μας. Σύμφωνα με το CDC, 1 στους 5 ενήλικες στις ΗΠΑ εμφάνισε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης μέσα στο 2023. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 40% των ανθρώπων με άγχος ανέφεραν μεσαία ή υψηλά επίπεδα. Κοινώς, δεν είσαι μόν@ σου.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά, από επίσημες διαγνώσεις μέχρι το κλασικό «νιώθω κολλημένος/η και δεν ξέρω γιατί».
Πώς να βρεις τον/την κατάλληλο θεραπευτή/θεραπεύτρια;
Πριν αρχίσεις να ψάχνεις, σκέψου τι άνθρωπο θες απέναντί σου. Άντρα ή γυναίκα; Ίδια κουλτούρα με σένα; Θες να τους βλέπεις live ή σου κάνει και online; Να έχουν εμπειρία με σχέσεις, άγχος, ύπνο, εικόνα σώματος; Όσο πιο συγκεκριμένα ξέρεις τι σου ταιριάζει, τόσο πιο εύκολα θα βρεις το fit σου.
Ξεκίνα το stalk
Και ναι, είναι απόλυτα ok να Googlάρεις! Ψάξε π.χ. «ψυχοθεραπευτής κοντά μου» — όχι απλώς «θεραπευτής» γιατί μπορεί να σου πετάξει και φυσικοθεραπευτές (!).
Μην κολλήσεις στη γειτονιά σου. Αν κάποιος/α είναι πιστοποιημένος/η και δουλεύει online, μπορείς να συνεργαστείς μαζί τους.
Bonus tip: Αν νιώθεις άνετα, ρώτα φίλους ή άτομα που εμπιστεύεσαι αν έχουν να σου προτείνουν κάποιον. Το να βρεις έναν θεραπευτή που έχει ήδη δοκιμαστεί σε βοηθάει να μην ξεκινήσεις από το 0.

Πάμε στο cringe θέμα: λεφτά
Η θεραπεία κοστίζει, το ξέρουμε. Στη χώρα μας οι τιμές διαφέρουν και κυμαίνονται από 30-100 ακόμα ευρώ.
Όμως δεν είναι απαραίτητο να πληρώσεις. Υπάρχουν πλέον πολλοί οργανισμοί ή δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπευτική βοήθεια σε όσους το χρειάζονται!
Σημαντικό: κάνε το πρώτο ραντεβού, αλλά μην δεσμευτείς με το καλημέρα!
Οι περισσότεροι προσφέρουν δωρεάν 15λεπτες γνωριμίες ή δοκιμαστικά sessions. Δες πώς σου φαίνεται ο τρόπος που δουλεύει το άτομο. Αν δε νιώθεις άνετα, don’t force it. Η θεραπεία είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Μπορεί να χρειαστεί να δεις 2-3 άτομα μέχρι να πεις «ναι, αυτός/αυτή είναι».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, δώσε σημασία στο πώς νιώθεις. Ρώτα τον εαυτό σου: «Φαίνεται να με προσέχει; Δείχνει ενδιαφέρον για το ποιος είμαι ως άνθρωπος; Κάνει σχετικές ερωτήσεις;»
Μπορεί να χρειαστούν μερικές συνεδρίες για να καταλάβεις αν ο θεραπευτής σου ταιριάζει. Μέσα σε δύο ή τρεις συνεδρίες μπορείς να έχεις μια καλή αίσθηση για το αν αυτό είναι ένα άτομο που σε κάνει να νιώθεις ότι σε ακούει, σε βλέπει και σου προσφέρει παρουσία και προσοχή.

Βρες το σωστό ταίριασμα
Όταν ψάχνεις θεραπευτή, ο Lundquist λέει ότι είναι σημαντικό να είσαι επιλεκτικός.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική σχέση», τονίζει. «Είναι σημαντικό να την πετύχεις».
Μην αισθανθείς άσχημα αν χρειαστεί να πεις σε κάποιον θεραπευτή ότι δεν είναι ο κατάλληλος για σένα. «Πολλές φορές οι πελάτες φοβούνται μήπως μας πληγώσουν και δεν το αναφέρουν», λέει η ψυχολόγος Marnie Shanbhag. Αν πάντως ένας θεραπευτής το πάρει προσωπικά, μάλλον δεν ήταν κατάλληλος έτσι κι αλλιώς.
Αν δοκιμάσεις θεραπευτές που δεν σου φαίνονται σωστοί, μην τα παρατήσεις. «Μπορεί να πάρει χρόνο για να βρεις την ιδανική επιλογή – και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας», λέει η Shanbhag. «Δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος».
Μάλιστα η Shanbhag παρομοιάζει την αναζήτηση θεραπευτή με το ραντεβού: «Το να βρεις τον άνθρωπο που θα θέλεις να είναι στο πλευρό σου είναι σημαντικό – και είναι μάλλον απίθανο να μπεις σε μια μακροχρόνια σχέση με το πρώτο άτομο που θα γνωρίσεις».