Οι Πανελλήνιες έχουν ξεκινήσει και οι μαθητές βιώνουν μια απαιτητική περίοδο με συναισθήματα άγχους και πίεσης. Η διατροφή αυτές τις μέρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αν γίνουν σωστές επιλογές μπορεί να ενισχύσει την απόδοση των μαθητών προσφέροντάς τους την απαιτούμενη ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το πρωινό πρέπει να έχει γίνει καθημερινή συνήθεια των μαθητών.
Μια καλή επιλογή πρωινού περιλαμβάνει:
• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
• Φρούτο
• Αμυλούχο τρόφιμο (π.χ. δημητριακά)
Επίσης, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνονται 2-3 ενδιάμεσα σνακ, όπως:
• Φρούτα
• Ξηροί καρποί
• Αυγό
• Ψωμί ολικής με μέλι
• Γιαούρτι 2%
• Φυσικός χυμός
Ενδεικτικά ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να είναι:
Πρωινό
• 1 γιαούρτι 2% με μούσλι και ταχίνι ή
• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή και 1 φλιτζ. φυσικό χυμό ή
• 1 φλιτζ. γάλα 1,5% με 3 κ.σ. βρώμη και 1 μπανάνα
Δεκατιανό
• 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι ή
• 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό
• 1 μερίδα σαρδέλα ψητή με λαχανικά επιλογής ή
• 1 μερίδα μπιφτέκι γαλοπούλας με ρύζι κάστανο/κινόα ή
• Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια με τόνο Αλοννήσου και αβοκάντο
Απογευματινό
• 1 γιαούρτι 2% με 1 χούφτα καρύδια και μέλι ή
• 15-20γρ μαύρη σοκολάτα
Βραδινό
• Ντάκος με ντομάτα, ξύγαλο Σητείας ή κατίκι, 2 ελιές, ρίγανη ή
• Σαλάτα με ψητές γαρίδες ή στήθος κοτόπουλο με κινόα και πιπεριές ή
• 1 ομελέτα φούρνου με λαχανικά επιλογής και 1 φέτα ψωμί
Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου- MSc Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος