10 βότανα που μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με σκέτο νερό

POP UP TEAM
/
20 Σεπτεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Τα αρωματικά βότανα είναι μια τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το να τα πολλαπλασιάσουμε μόνοι μας από μοσχεύματα όχι μόνο είναι οικονομικότερο αλλά μας μαθαίνει καλύτερα τις “ιδιοτροπίες” τους. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δοχεία με νερό, ούτε καν ορμόνη ριζοβολίας.

Μέντα

Είναι το πιο δημοφιλές βότανο για ιατρική χρήση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα στην πτητική ουσία μενθόλη . Δίνει μια μοναδική αίσθηση δροσιάς αλλά χωρίς να προκαλεί πραγματικές μεταβολές της θερμοκρασίας. Απλά βάλτε φρέσκα μοσχεύματα στο νερό για μερικές μέρες, δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

Δυόσμος

Στην ουσία πρόκειται για μια ποικιλία μέντας με εξίσου καλές αρωματικές ιδιότητες και αντίστοιχη ευκολία στην ανάπτυξη από μοσχεύματα.

Ρίγανη

Αν την καλλιεργήσουμε σε κλειστό χώρο θα δώσει άρωμα παντού. Πάρτε μοσχεύματα από φρέσκους βλαστούς και βάλτε τα στο νερό. 

Βασιλικό

Αυτό που χρειάζεται ο βασιλικός είναι καλό φως. Κόψτε μοσχεύματα πριν την ανθοφορία. Αν έχετε πολλές ποικιλίες βασιλικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη συλλογή σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Φασκόμηλο

Πάρτε μαλακά μοσχεύματα την άνοιξη και αφήστε τα στο νερό. Ένα ή δύο είναι αρκετά. Το φασκόμηλο είναι έντονα αρωματικό, γι’ αυτό χρειάζεται καλό αερισμό του χώρου αν πρόκειται για μεγάλα φυτά.

Στέβια

Η «νέα ζάχαρη» μπορεί να γλυκάνει τα πάντα βάζοντας μερικά φυλλαράκια σε φρέσκο τσάι και χυμούς. Πάρτε μοσχεύματα από μαλακά κλαδιά και τοποθετήστε τα σε νερό. Δώστε τους ένα ζεστό μέρος και όσο το δυνατόν περισσότερο φως, ότι δηλαδή χρειάζεται ένα τροπικό φυτό. 

Λεμονόχορτο

Δικαιωματικά αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας γιατί είναι ένα από τα πιο ευχάριστα αρωματικά βότανα και ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα τα τελευταία χρόνια. Πάρτε μοσχεύματα την άνοιξη ή το φθινόπωρο και βάλτε τα σε νερό για τρεις τέσσερις βδομάδες αλλάζοντας το κάθε βδομάδα. Όμως προσοχή, είναι επιρρεπές στη μούχλα, οπότε μην απογοητευτείτε αν χαλάσει.

Εστραγκόν

Πάρτε μοσχεύματα την άνοιξη, όταν εμφανιστούν νέοι βλαστοί. Κρατήστε τα σε ένα ζεστό μέρος με έντονο φως. Επιλέξετε το γαλλικό εστραγκόν για την μαγειρική. Το Ρωσικό εστραγκόν είναι ηπιότερο και ταιριάζει καλύτερα στις σαλάτες.

Θυμάρι

Για να πολλαπλασιάσετε θυμάρι χρειάζεστε πράσινα μοσχεύματα. Τα καφέ και ξυλώδη μπορεί να μη δώσουν ποτέ ρίζες. Η καλύτερη στιγμή είναι τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, πριν την ανθοφορία. Οι λεπτοί βλαστοί μπορεί να στεγνώσουν πολύ γρήγορα, γι αυτό τα βάζουμε στο νερό το συντομότερο. Ψεκάστε το πάνω τμήμα αν είναι απαραίτητο. 

Δεντρολίβανο

Τα ημιξυλώδη μοσχεύματα από δεντρολίβανο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ριζώσουν, αλλά τα ανοιξιάτικα μοσχεύματα μπορεί να δώσουν ρίζες πιο γρήγορα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αξίζει τον κόπο, διότι το δεντρολίβανο είναι από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου.

 

Πηγή: itrofi.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved