19 τροφές που βοηθούν στην καλή διατροφή και την απώλεια βάρους

POP UP TEAM
/
4 Αυγούστου, 2023

Ποιες τροφές πρέπει να τρως συχνά για να κάψεις περισσότερο λίπος;

Κινόα

Το διάσημο πλέον superfood είναι must σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα που έχει στόχο το αδυνάτισμα. Ένα φλιτζάνι περιέχει 8 γραμμάρια πρωτείνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά και σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε πολλές συνταγές και να συνοδέψει λαχανικά και κρέας.

Όσπρια

Πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα όσπρια μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και βελτιώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Για μεγαλύτερη ποικιλία, μπορείς να τα προσθέτεις στις σαλάτες και τον πουρέ σου.

Κανέλα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, περιορίζοντας έτσι το αίσθημα της πείνας. Μπορείς να την προσθέτεις στα γλυκά, το γιαούρτι, τον καφέ και το τσάι σου, για έντονη γεύση χωρίς καθόλου θερμίδες.

Φάβα

Η φάβα είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης που περιέχει φλαβονοειδή. Σε μελέτη που διήρκεσε 14 χρόνια, ειδικά αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συσσώρευσης επιπλέον λίπους στην κοιλιά.

Αβγό

Κάνε το πρωινό σoυ μια μηχανή καύσης λίπους αποφεύγοντας τις στοίβες με τις τηγανίτες και δοκίμασε αντί γι’ αυτές τις μια πλούσια ομελέτα. Σύμφωνα με μελέτη, καταναλώνοντας στο πρωινό σου ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης, σε βοηθά στο να μην πεινάς στην συνέχεια της ημέρας και να αποφύγεις τα γρήγορα και ανθυγιεινά snacks.

Καφές

Το αγαπημένο σου ρόφημα δεν σε ξυπνάει μόνο το πρωί αλά επιπλέον επιταχύνει το μεταβολισμό και σε βοηθάει να χάσεις βάρος. Αρκεί, να μην τον πίνεις με ζάχαρη ή να προσθέτεις γάλα με πολλά λιπαρά ή σαντιγί.

Άπαχο κρέας

Σύμφωνα με μελέτες, το 25% των ημερήσιων θερμίδων σου θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες. Επίλεξε πουλερικά, ψάρια, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και αποβουτυρωμένο γάλα για να διατηρήσεις τις θερμίδες σου σε χαμηλά επίπεδα.

Κρασί

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι 1 μικρό ποτήρι προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους γύρω από τη μέση στις γυναίκες.

Ξηροί καρποί

Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι το σελήνιο βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Οι καλύτερες πηγές του είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ξηροί καρποί, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του σεληνίου στον οργανισμό.

Αβοκάντο

Είναι αλήθεια! Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα πείνας στο σώμα και στην ανάσχεση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο σου ότι είσαι χορτασμένη, έτσι ώστε να σταματήσεις να τρως.

Δημητριακά Ολικής Άλεσης

Πέταξε τα επεξεργασμένα δημητριακά στα σκουπίδια και άρχισε να τρως περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, βρόμη και 100% ολικής αλέσεως ψωμί και ζυμαρικά).

Γλυκοπατάτα

Έχουν πολύ έντονη γεύση κι έτσι δεν χρειάζονται τα συνοδευτικά που συχνά βάζουμε στις απλές πατάτες, όπως τυρί, βούτυρο ή μπέικον, γλιτώνοντάς μας από έξτρα θερμίδες. Επίσης, είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Πράσινο τσάι

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει τον οργανισμό να κάψει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να πίνεις αρκετά φλιτζάνια την ημέρα (τουλάχιστον τέσσερα).

Μανιτάρια

Αν θέλεις να δοκιμάσεις ένα εύκολο και νόστιμο κόλπο για να αποφύγεις παραπανίσιες θερμίδες, τότε αντικατάστησε το κρέας στις συνταγές με μανιτάρια. Θα περιορίσεις αυτόματα περίπου 420 θερμίδες από ένα γεύμα και θα αποφύγεις και τα κεκορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο κρέας.

Γιαούρτι

Αυτό το κρεμώδες snack είναι φορτωμένο με ασβέστιο. Μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο μπορεί να περιορίσει την αύξηση του σωματικού βάρους λόγω του ότι εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους στο λεπτό έντερο.

Καυτερή πιπεριά

Οι πιπεριές που καίνε περιέχουν καψαικίνη, ένα συστατικό που δεν έχει γεύση αλλά συμβάλλει στον περιορισμό της πείνας και επιταχύνει το μεταβολισμό, αν και για λίγο χρόνο.

Γκρέϊπφρουτ

Από όλα τα τρόφιμα που φημολογούνται ότι ενισχύουν την απώλεια βάρους, το γκρέιπφρουτ είναι πιθανόν το πιο διάσημο. Και σε έρευνα επιβεβαιώνεται ότι αυτή η φήμη είναι και πραγματικότητα. Σε μελέτη αποκαλύπτεται ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα βοηθά όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν περισσότερα κιλά απ’ ό,τι οι άνθρωποι που το παρέλειψαν.

Ελαιόλαδο

Περιέχει μια δόση μονοακόρεστων λιπαρών που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, το οποίο ενεργοποιεί μια περίπλοκη διαδικασία στο έντερο που δίνει σήμα στον εγκέφαλο σου ότι είσαι πλήρης.

Μπανάνες

Είναι γεμάτες κάλιο, το οποίο επιταχύνει το μεταβολισμό σου ρυθμίζοντας την ισορροπία νερού στο σώμα σου. Βεβαιώσου ότι παίρνεις τουλάχιστον 2.000 mg κάλιο: μία μπανάνα έχει 450 mg, ένα φλιτζάνι γάλα έχει 370 mg και ένα πορτοκάλι έχει 250 mg.

 

Με πληροφορίες από shape

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved