Απώλεια βάρους και γυμναστική: 5 μύθοι που σε αφορούν

POP UP TEAM
/
17 Ιουνίου, 2021

Η ειδικός δίνει τις σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις και λανθασμένες σκέψεις που υπάρχουν στο μυαλό όσων κάνουν δίαιτα.

Μύθος 1. Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος

Ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος απλώς με το να είναι σωματικά δραστήριοι, εντούτοις αυτός είναι ένας από τους δυσκολότερους τρόπους για να το πετύχει κανείς. Το ενεργειακό σας ισοζύγιο εξαρτάται, κυρίως, από το τι τρώτε και από τον μεταβολικό σας ρυθμό (η ενέργεια που καίμε όταν δεν κάνουμε τίποτα) και σε μικρότερο βαθμό από το πόσο δραστήριοι είστε. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια βάρους μόνο με το να είστε σωματικά δραστήριοι είναι πολύ σκληρή δουλειά.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνιστά μέτριας έντασης άσκηση 250-300 λεπτών την εβδομάδα για την απώλεια βάρους. Αυτό είναι το διπλάσιο του χρόνου της σωματικής δραστηριότητας που συνιστάται για καλή υγεία (συνήθως 30 λεπτά καθημερινά) και οι περισσότεροι Αυστραλοί δεν καταφέρνουν ούτε καν αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι συνδυάζοντας μία θρεπτική, χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα με τακτική σωματική δραστηριότητα.

Μύθος 2. Δεν μπορεί να είστε υπέρβαρος και ευλύγιστος

Ανθρωποι κανονικού σωματικού βάρους που δεν αθλούνται μπορεί να θεωρούνται πιο υγιείς, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση, ορισμένων μορφών καρκίνου, κατάθλιψης και άγχους, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα αρκετών μελετών έχουν δείξει ότι η σχέση μεταξύ του πρόωρου θανάτου και του να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος μειώνεται όταν τα άτομα γυμνάζονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε ακόμα να είστε μεταβολικά υγιείς, ενώ είστε υπέρβαροι, αλλά μόνο αν είστε σωματικά δραστήριοι σε τακτική βάση. Φυσικά, οι άνθρωποι που είναι σε φόρμα και έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στους δείκτες υγείας και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι για να προσπαθήσει κανείς να μειώσει το βάρος του.

Μύθος 3. Κανένας πόνος, κανένα κέρδος

Ή, με άλλα λόγια, «χωρίς πόνο, δεν υπάρχει απώλεια βάρους». Οπως αναφέρθηκε νωρίτερα, αν θέλετε να χάσετε βάρος με το να είστε δραστήριος, θα πρέπει να κάνετε αρκετή σωματική άσκηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος. Η επιλογή του κατάλληλα καταρτισμένου προπονητή, που θα σας υποδείξει το είδος της φυσικής δραστηριότητας που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να δείτε αποτελέσματα τόσο στη ζυγαριά όσο, κυρίως, στη φυσική σας κατάσταση. Η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα δεν είναι επώδυνη και δεν πονάτε υπερβολικά για να επιτύχετε τους στόχους σας. Μια μελέτη της απώλειας βάρους σε ομάδες με μεγαλύτερη ένταση και κατώτερων όγκων δραστηριότητα σε σύγκριση με τις ομάδες χαμηλότερης έντασης και υψηλότερου όγκου δραστηριότητας δεν κατάφερε να βρει σημαντικές διαφορές.

Μύθος 4. Μόνο η γυμναστική με αντιστάσεις θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Η γυμναστική με αντιστάσεις ή η προπόνηση δύναμης είναι καλή για σας για διάφορους λόγους. Αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα (την ικανότητα να εκτελεί κανείς τα καθήκοντά του ανεξάρτητα και με ασφάλεια) και μειώνει την οστεοπόρωση. Η βασική ιδέα για την προώθηση αυτού του είδους της γυμναστικής για την απώλεια βάρους είναι ότι η μυϊκή μάζα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από τη λιπώδη μάζα, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Ως εκ τούτου, όσο πιο μυώδης είναι κάποιος τόσο υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό έχει, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να δαπανηθεί η ενέργεια που παίρνει.

Ωστόσο, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την αύξηση της μυϊκής μάζας και θα πρέπει το άτομο να συνεχίσει να κάνει προπόνηση με αντιστάσεις, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η αερόβια γυμναστική ή η προπόνηση αντοχής είναι, επίσης, καλή για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η προπόνηση αντοχής ήταν πιο αποτελεσματική στο να έχουμε απώλεια βάρους σε σύγκριση με τη γυμναστική με αντιστάσεις. Είναι, επίσης, πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι θα απολαύσουν περισσότερο ένα γρήγορο περπάτημα απ’ ό,τι μια συνεδρία άρσης βαρών.

5. Μύθος: Αφού υπάρχει άσκηση, μπορείτε να φάτε όλα όσα θέλετε

Αλήθεια: Η καθιστική ζωή πιθανώς δεν καίει τόσο πολλές θερμίδες, όπως νομίζετε.
Τρέξιμο για 30’ σε μέτρια ένταση καίει περίπου 300 θερμίδες. Ετσι, αν καταναλώσετε μετά ένα cheeseburger, πατάτες και μία μπίρα, που είναι πάνω από 700 θερμίδες, δεν κάνετε τίποτα. Για την απώλεια βάρους, είναι όλα σχετικά με απλά Μαθηματικά: Θα πρέπει να καίγονται ή να αποκόπτονται από τις ενεργειακές σας απαιτήσεις καθημερινά 500 θερμίδες για να χάσετε μισό κιλό την εβδομάδα.

Επομένως, οι 300 θερμίδες που κάψατε τρέχοντας θα πρέπει να συνδυαστούν και με 200 θερμίδες που θα τις αποκόψετε από τη διατροφή σας, αφού λειτουργούμε ανάλογα με τις καθημερινές ενεργειακές μας ανάγκες. Η άσκηση είναι ένας τρόπος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για απώλεια βάρους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος στην πρόσληψη θερμίδων. Ετσι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ξεκινήσει το άτομο μια άσκηση ρουτίνας που να του αρέσει και να τη συνεχίσει και σε βάθος χρόνου.

 

Από την Αιμιλία Κλεφτάρα-Τζονιχάκη, διαιτολόγο-διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved