Το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, είτε φρέσκο είτε σε μορφή σκόνης, αβγά, βούτυρο, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και σταθεροποιητές. Επίσης, ένα παγωτό μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο, κρέμα γάλακτος, σοκολάτα και κομμάτια φρούτων.

Περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο, καθώς και μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου. Οι βιταμίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Το ασβέστιο αποτελεί συστατικό των οστών, συντελεί στην πήξη του αίματος και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι πρωτεΐνες που περιέχονται, επίσης, στο παγωτό είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αμινοξέα δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής. Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την ανάπλαση των κυττάρων και τον σχηματισμό νέων.

Οι υδατάνθρακες που λαμβάνετε από το παγωτό μέσω της λακτόζης του γάλακτος και τις γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες.

Το παγωτό, εκτός των άλλων, όμως, προσφέρει και λιπαρά. Τα λιπαρά του γάλακτος είναι πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν την καλή όραση, συμμετέχουν στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς και στην πήξη του αίματος. Εκτός από τα καλά λιπαρά, το παγωτό (ιδίως το παρφέ) μπορεί να περιέχει και κορεσμένα λίπη από την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είδη παγωτού & θερμιδική αξία

Το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της γραμμής τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη), αντί για ζάχαρη, και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα.

Επίσης, τα παγωτά 0% περιέχουν συνήθως ασπαρτάμη και ίχνη λίπους, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Τα παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτα αποδίδουν ακόμη λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά. Τα παγωτά αυτά, ανάλογα με τα φρούτα που παρασκευάστηκαν, παρέχουν στον οργανισμό περισσότερες βιταμίνες. Οταν περιέχουν ξηρούς καρπούς, έχουν ακόμη καλύτερη επίδραση στον οργανισμό μας, γιατί περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Οσον αφορά στα παγωτά χύμα, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Εάν τρώτε παγωτό χωρίς μέτρο, μπορεί να αυξηθούν το βάρος και τα λιπίδια του αίματός μας. Επίσης, πρέπει να προσέχετε την υπέρμετρη κατανάλωση για να μην προκαλέσετε τερηδόνα στα δόντια λόγω της ζάχαρης, η οποία ζάχαρη ευθύνεται για καρδιαγγειακά νοσήματα και συνδέεται και με διάφορες μορφές καρκίνου.

Τέλος, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό ασκεί αγχολυτική δράση και τονώνει τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες επιδρούν στο νευρικό σύστημα. Η κατανάλωση, λοιπόν, ενός παγωτού, όταν γίνεται με μέτρο, δεν πρέπει να μας γεμίζει τύψεις, ιδιαίτερα αν τρώμε παγωτό γρανίτα.

Για την ασφαλή κατανάλωση του παγωτού

Τα παγωτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τροφίμων και αλλοιώνονται εύκολα αν εκτεθούν σε αλλαγές θερμοκρασίας. Ετσι, αποφεύγετε να δώσετε στο παιδί εάν:

• Η χάρτινη συσκευασία είναι μουλιασμένη ή σκισμένη.

• Υπάρχουν σχηματισμένοι κρύσταλλοι μέσα ή γύρω από το παγωτό.

• Εχει χάσει το σχήμα του.

Αυτό το ξέρατε;

Το παγωτό είναι από τις πρώτες τροφές που προσφέρεται στα παιδιά που έχουν κάνει αφαίρεση αμυγδαλών. Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του προκαλεί αγγειοσυστολή και έτσι μειώνει αισθητά τις πιθανότητες για αιμορραγία στους εγχειρισμένους ιστούς.

 

Γεωργία Καπώλη- κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος