Εάν έχετε στόχο να κάψετε λίπος ή απλά να διατηρείτε σταθερό το βάρος σας μεγαλώνοντας, τότε το “μυστικό” που συστήνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι είναι να αυξήσετε την κατανάλωση πρωτεΐνης σε όλα σας τα γεύματα.
Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για να κάψουμε λίπος;
Όχι σε υπερβολικό βαθμό, τύπου δίαιτας Atkins, τρώγοντας όμως επαρκή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα τονώνεται ο μεταβολισμός μας. “Το πεπτικό μας σύστημα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να τη διασπάσει, οπότε καίμε περισσότερες θερμίδες”, εξηγεί η διατροφολόγος Lisa Dorfman, R.D. Η συμβουλή της είναι να κρατάμε τα επίπεδα πρωτεϊνών ανάμεσα στο 20 και 35% του συνόλου της διατροφής μας.Η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση των νεφρών και μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό να αποθηκεύει αντί να καίει λίπος.
Μερικές καλές επιλογές για να αυξήσουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης:
-Γιαούρτι ως σνακ ή κύριο γεύμα.
-Ξηροί καρποί και βούτυρα από ξηρούς καρπούς.
-Άπαχη πρωτεΐνη, όπως στήθος κοτόπουλο, ψαρονέφρι και ψάρι στα περισσότερα γεύματα της εβδομάδας.
-Aβγά.
-Χούμους από αρακά
-Ο αρακάς είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η παρακάτω συνταγή του διατροφολόγου-διαιτολόγου Μάνου Δημητρούλη θα μας βοηθήσει να τον εντάξουμε στη διατροφή μας.
Θα χρειαστείτε:
200 γρ. κατεψυγμένο αρακά
1 κ.σ ταχίνι
6–7 φύλλα δυόσμου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
60 ml ζεστό νερό
λίγη σκόνη σκόρδου
ξύσμα από ένα λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά.
Διατροφική ανάλυση ανά 30 γρ.
51 θερμίδες
6.1 γρ. υδατανθράκων
2 γρ. πρωτεΐνης
2.1 γρ. λιπαρών
2.1 γρ. φυτικών ινών
Με πληροφορίες από Capital.gr