Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνετε 8 ποτήρια νερό καθημερινά

POP UP TEAM
/
1 Ιουλίου, 2021

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για πολλούς λόγους και σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να προσπαθείτε να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά.Ο αριθμός αυτός αφορά τη γενική οδηγία για ένα μέσο άνθρωπο, αφού άλλοι χρειάζονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο νερό καθημερινά.

Ένας πρακτικός τρόπος για να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας, είναι να ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας.άν είναι διαυγή και ανοιχτόχρωμα, τότε είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Αν όμως είναι σκουροκίτρινα, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. 

Δείτε παρακάτω τα οφέλη από την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού καθημερινά.

-Αποδίδετε καλύτερα στην άσκηση: Οι μύες χρειάζονται καλή ισορροπία ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά. Χωρίς σωστή ενυδάτωση, οι μύες είναι πιο επιρρεπείς σε κράμπες.

-Καλύτερη λειτουργία των νεφρών: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα, διεργασία που απαιτεί αρκετό νερό. Εάν είστε αφυδατωμένοι, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν αποδοτικά. Είναι επίσης πιθανό να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά.

-Περισσότερη ενέργεια: Το νερό σας βοηθά να έχετε περισσότερη ενέργεια. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, είναι πιθανό να αισθάνεστε κόπωση και ατονία. Μην καταφεύγετε στον καφέ για να αναπληρώσετε την ενέργεια, καθώς προκαλεί αφυδάτωση.

-Λαμπερό δέρμα: Όταν τα κύτταρα της επιδερμίδας δεν είναι ενυδατωμένα, συρρικνώνονται. Η καλή ενυδάτωση κάνει το δέρμα πιο λαμπερό και γεμίζει τις λεπτές γραμμές που προκαλεί η αφυδάτωση.

-Βοηθά το πεπτικό: Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται νερό και αυτό ισχύει και για το πεπτικό. Η καλή ενυδάτωση βοηθά το έντερό σας να λειτουργεί καλύτερα και έτσι αποφεύγετε τη δυσκοιλιότητα.

-Αναρρώνετε ταχύτερα: Υπάρχει λόγος που ο γιατρός σας συστήνει να πίνετε πολλά υγρά όταν είστε άρρωστοι. Τα κύτταρα χρειάζονται θερμίδες και υγρά για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μικρόβια. Για παράδειγμα, όταν είστε αφυδατωμένοι, η μύτη δεν παράγει πολλά υγρά μέσω των οποίων απομακρύνονται τα παθογόνα.

-Λιγότεροι πονοκέφαλοι: Εάν είστε επιρρεπείς στους πονοκεφάλους και δεν πίνετε αρκετό νερό καθημερινά, η καλή ενυδάτωση θα σας βοηθήσει. Όταν το σώμα δεν έχει υγρά, δεν μπορεί να μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο εύκολα και ο πονοκέφαλος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

-Περισσότερος ιδρώτας: Η παραγωγή ιδρώτα όταν αθλείστε είναι σημάδι ότι το σώμα σας δουλεύει αποτελεσματικά για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας. Αν όμως δεν έχετε πιει αρκετό νερό, είναι πιθανό να μην παράγετε αρκετό ιδρώτα. Αν αθλείστε και δεν παράγετε ιδρώτα, πιθανώς να παθαίνετε θερμοπληξία. Στη θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός εφίδρωσης.

-Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα: Όπως κάθε μυς, έτσι και η καρδιά, χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση για να λειτουργήσει σωστά. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, δεν αντλεί το αίμα σωστά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και να μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

 

Με πληροφορίες από Reader’s digest, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved