Όταν ιδρώνεις καις περισσότερες θερμίδες; Η ειδικός σου δίνει την απάντηση

POP UP TEAM
/
7 Ιουνίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι δραστηριότητες που σε κάνουν να ιδρώνεις σου επιτρέπουν να καις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις προπονήσεις στις οποίες δεν έχεις έντονη εφίδρωση. Είναι σωστός ένας τέτοιος ισχυρισμός;

Η εφίδρωση και η καύση θερμίδων συμβαδίζουν; Και αν ναι, τι γίνεται όταν ιδρώνεις μέσα στη σάουνα ή στην παραλία μια πολύ ζεστή ημέρα; Το σώμα σου καίει επίσης θερμίδες ενώ εσύ κάθεσαι;

Η εφίδρωση μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις γρήγορα λίγα κιλά, όμως προσωρινά, καθώς δεν «καίει» κάποια μετρήσιμη ποσότητα θερμίδων. Με αυτή τη διαδικασία χάνεις βάρος σε νερό, κάτι που αποτελεί μια προσωρινή απώλεια, αφού, μόλις ενυδατωθείς ξανά (με νερό ή με φαγητό), θα ανακτήσεις αμέσως αυτό το χαμένο βάρος.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι το λίπος δε χάνεται από τους πόρους του δέρματος μέσω του ιδρώτα, κατά συνέπεια το ότι ιδρώνουμε πολύ κάνοντας κάποια τρικ ή δραστηριότητες δε σημαίνει ότι έχουμε απώλεια λίπους. Μέσω του ιδρώτα αποβάλλεται ένα ποσοστό τοξινών του σώματος και έμμεσα βοηθά αυτό στην απώλεια λίπους, καθώς οι τοξίνες μπλοκάρουν το μεταβολισμό» τονίζει η Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής, personal trainer.

Όχι, ο ιδρώτας δε βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων
Ο ιδρώτας και η καύση θερμίδων δε συμβαδίζουν απαραίτητα. Σίγουρα, όταν ασκείσαι, ιδρώνεις και καις επιπλέον θερμίδες. Αλλά τι γίνεται όταν απλά ιδρώνεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας; Όταν ιδρώνεις ενώ είσαι αδρανής, μπορείς να κάψεις περισσότερες θερμίδες; Δυστυχώς, όχι.

Hot trends
Κατά καιρούς έχουν αποτελέσει trends ακραίοι τρόποι δημιουργίας έντονης εφίδρωσης με σκοπό τη γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν προτείνονται.

‣ Σε ορισμένα αθλήματα, όπως η πάλη και η πυγμαχία, έχει αξιοποιηθεί η υπερβολική εφίδρωση ως τρόπος να μειώσουν οι αθλητές βάρος για τον αγώνα. Οι μαχητές είναι γνωστό ότι έτσι χάνουν πολλά κιλά την ημέρα. Μετά τον αγώνα κερδίζουν ξανά όλο αυτό το βάρος μέσα από το φαγητό και το νερό. Αυτός ο τρόπος της ακραίας και γρήγορης διακύμανσης βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

‣ Η σάουνα και το ατμόλουτρο κέρδισαν, επίσης, μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του ’80. Και μπορεί να ακούγεται ιδανική η ιδέα να χάνεις κιλά με το να χαλαρώνεις σε ένα ζεστό δωμάτιο, όμως η μέθοδος είναι επίσης αναποτελεσματική.

‣ Οι μεμβράνες ή τα κοστούμια από νάιλον για έντονη εφίδρωση και απώλεια λίπους ήταν μια ακόμα δημοφιλής μόδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και απέκτησε ένα μεγάλο ποσοστό φανατικών οπαδών.

‣ Μια πιο πρόσφατη μόδα είναι η Bikram yoga, ένα συγκεκριμένο στυλ hot yoga που πραγματοποιείται στους 40°C. Παρόλο που η εκτέλεσή της σε θερμαινόμενο περιβάλλον έχει πολλά οφέλη, η μεγάλη δημοτικότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ασκούμενοι, λανθασμένα, πιστεύουν ότι χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια του μαθήματος επειδή ιδρώνουν.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το βάρος που χάνεται είναι απλώς το βάρος του νερού. Οι περισσότεροι τρόποι από αυτούς, μάλιστα, είναι αναποτελεσματικοί έως και επικίνδυνοι για την υγεία. Εάν η απλή ύπαρξη ιδρώτα σήμαινε και περισσότερες καμένες θερμίδες, θα υπήρχαν πολλοί και απλούστεροι τρόποι αδυνατίσματος, όπως η απλή… παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου που θα σε κάνει να αγχωθείς! Να θυμάσαι ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνεις την υγιή απώλεια λίπους είναι να υιοθετήσεις έναν ενεργό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή.

Έντονη εφίδρωση και συνέπειες
Η υπερβολική και μη φυσιολογική εφίδρωση του σώματος όχι μόνο δε βοηθά, αλλά μπορεί να είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά αν δεν υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση. Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ζάλη, ναυτία, νευρικότητα, πυρετό, θερμοπληξία, ακόμα και σε ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ μαζί με την απώλεια νερού υπάρχει και απώλεια ορισμένων ηλεκτρολυτών που, αν γίνει πολύ σημαντική, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη.

 

Με πληροφορίες από shape- Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής, personal trainer

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved