Τώρα που αρχίζουν τα πρώτα κρύα, είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσουμε μια πολύ νόστιμη, ζεστή σούπα με ψητό κουνουπίδι και κουρκουμά.
Το κουνουπίδι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία. Το ψήσιμο του κουνουπιδιού βελτιώνει πολύ τη γεύση του και ο συνδυασμός του με κουρκουμά μας προσφέρει έναν από τους πιο θρεπτικούς συνδυασμούς του λαχανικού με το συγκεκριμένο μπαχαρικό.
Η συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους, ενώ επίσης είναι χωρίς γλουτένη!
Υλικά
• 6 φλ. κουνουπίδι σε κομμάτια
• 3 σκ. Σκόρδο
• 2 κ.σ.+1 κ.γ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. κουρκουμά
• 1 κ.γ. κύμινο
• 1/8 κ.γ. κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
• ½ κ.γ. αλάτι
• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 φλ. ζωμό λαχανικών
• ¼ φλ. γάλα καρύδας
• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σπάμε τις σκελίδες σκόρδου με την πλευρά ενός μαχαιριού.
2. Βάζουμε το κουνουπίδι και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Πασπαλίζουμε πάνω από το κουνουπίδι, ώστε να καλυφθεί όλο.
4. Βάζουμε το κουνουπίδι σε λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα, αλλάζοντάς του πλευρά. Από αυτό κρατάμε 1 φλ.
5. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
6. Μαγειρεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό και μεταφέρουμε το υπόλοιπο ψητό κουνουπίδι στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει μια βράση, το καλύπτουμε και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
6. Χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ (ή απλό μπλέντερ) και χτυπάμε μέχρι να γίνει μαλακό. Προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα καρύδας και σερβίρουμε βάζοντας τα υπόλοιπα ψητά κουνουπίδια από πάνω.
Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο