Νόστιμες και υγιεινές συνταγές για τις φθινοπωρινές μέρες. Σου έχω και σήμερα 3 διαφορετικές ιδέες για να δοκιμάσεις!
Αν θέλεις να δεις τις πρώτες 3 συνταγές ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Φθινοπωρινές σαλάτες: 3 απολαυστικές ιδέες με φρούτα εποχής (Part 1)
Συνταγή για σαλάτα με μήλο και κότατζ
Υλικά
• 2 φλ. ανάμεικτη σαλάτα μαρούλι
• 1 μήλο κομμένο σε φετάκια
• 3 κ.σ. αποξηραμένα cranberries
• 2 φέτες μπέικον γαλοπούλας ψημένο
• 2 κ.σ. τυρί κότατζ
• 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
Διατροφικές πληροφορίες ανά σαλάτα: 239 θερμίδες, 44,7 γρ. υδατάνθρακες, 14,1 γρ. πρωτεΐνη, 1,3 γρ. λιπαρά, 0,6 γρ. κορεσμένα λιπαρά, 6,7 γρ. φυτικές ίνες.
Σαλάτα με κολοκύθα ψητή, κριθάρι και φρέσκα μυρωδικά
Υλικά
1/2 μέτρια κολοκύθα καμπότσα ή πορτοκαλί, κομμένη σε 12 φέτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2 φλ. αποφλοιωμένο κριθάρι (κριθάρι περλέ)
1 φλ. αγγούρι ψιλοκομμένο
1/4 φλ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. σπόρια ροδιού
1 μικρό μάτσο από φρέσκο δυόσμο, βασιλικό και άνηθο χοντροκομμένα
1/4 φλ. ψημένος κολοκυθόσπορος
Για το ντρέσινγκ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμός 1/2 λεμονιού
Περίπου 3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 190°C.
Κόψε την κολοκύθα σε 12 μικρότερες φέτες και ανακάτεψέ τες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και άπλωσέ τες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήσε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να «αρπάξει» ελαφρώς. Βγάλε τις φέτες από το φούρνο και άφησέ τες να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
Στο μεταξύ, βράσε το κριθάρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στράγγιξε και άφησέ το στην άκρη.
Βάλε όλα τα συστατικά του ντρέσινγκ σε ένα γυάλινο βάζο, κλείσε με το καπάκι και ανακίνησε καλά να ομογενοποιηθούν. Άφησέ το στην άκρη μέχρι να χρειαστεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε απαλά το κριθάρι, το αγγούρι, τα ρόδια, τον κολοκυθόσπορο, 3/4 από τα μυρωδικά και το μισό ντρέσινγκ. Εάν χρειάζεται, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
Μοίρασε τη σαλάτα σε 4 πιάτα. Βάλε σε κάθε μερίδα 3 φέτες ψητής πιπεριάς, περίχυσε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και πασπάλισε με τα μυρωδικά που έχεις κρατήσει.
Σαλάτα σελινόριζα με αχλαδόμηλο και ντρέσινγκ γιαούρτι
Σαλάτα σελινόριζα με αχλαδόμηλο – Υλικά:
1/2 φλ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
1/2 φλ. χυμός λεμονιού φρεσκοστυμμένος
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. παπαρουνόσπορος
1/4 κ.γ. μπούκοβο συν για το σερβίρισμα
Αλάτι
1 μέτρια ρίζα σελινόριζα, καθαρισμένη, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε σπιρτόξυλα
1 αχλαδόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 φλ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
1/4 φλ. ψημένα και αλατισμένα φιστίκια
1/4 φλ. μαϊντανός κομμένος
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το λάδι, τους παπαρουνόσπορους, το μπούκοβο και μια πρέζα αλάτι. Δοκίμασε και προσάρμοσε τη γεύση.
Πρόσθεσε τη σελινόριζα, το μήλο, τα βερίκοκα, τα φιστίκια και το μαϊντανό. Ανακάτεψε μέχρι να καλυφθούν καλά. Σέρβιρε αμέσως ή άφησε τη σαλάτα στο ψυγείο για έως και 2 ώρες. Ανακάτεψε ξανά πριν σερβίρεις.
Με πληροφορίες από shape