Ποια είναι τα διαφορετικά είδη στρες κι ποια η θεραπεία τους

POP UP TEAM
/
8 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τα διαφορετικά είδη στρες και πώς να τα αντιμετωπίσεις με διατροφή, άσκηση ή εναλλακτικούς τρόπους.

Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αντιδρούν στην πίεση και να επανέρχονται από αυτή με διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με την Beth Hamilton, M.D. και τη Stephanie ΜcClellan, M.D., συγγραφείς του So Stressed (Τόσο Aγχωμένοι). Αυτό σημαίνει ότι η αγχολυτική μέθοδος που έχει αποτέλεσμα για τη φίλη σου μπορεί να μην κάνει για σένα. Αφού εξέτασαν τις έρευνες, οι γιατροί αυτοί ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τέσσερις «προσωπικότητες» του στρες. Βρες τη δική σου και ίσως μάθεις τα σωστά βήματα για να αποσυμπιεστείς.

Σύμπτωμα: Δε νιώθεις άγχος, μέχρι να εκδηλωθεί με μυστηριώδεις πόνους
Διάγνωση: Είσαι σε λειτουργία αποσύνδεσης και τερματισμού. «Το νευρικό σου σύστημα λειτουργεί σε χαμηλό επίπεδο» γράφει η Beth Hamilton. «Το αποτέλεσμα είναι να είσαι συναισθηματικά επίπεδη». Έχεις την τάση να καταφεύγεις στον ύπνο και στο φαγητό.

Η θεραπεία σου: Κράτα ένα ημερολόγιο με τη διάθεσή σου, σημειώνοντας τακτικά πώς νιώθεις. «Αυτό θα συμβάλλει στο να αναγνωρίζεις πότε συσσωρεύεται η ένταση» σημειώνει η ίδια. Η yoga, επίσης, θα σε βοηθήσει.

Σύμπτωμα: Έπειτα από ένα σύντομο ξέσπασμα ενέργειας εξαντλείσαι
Διάγνωση: Είσαι προσωπικότητα «έφοδος και κατάρρευση». Η παρασυμπαθητική αντίδραση του οργανισμού σου, που καταργεί την αντίδραση «μάχη ή φυγή», οδηγεί σε καταπόνηση, καταστέλλοντας τις ορμόνες του εγκεφάλου που σε κρατούν σε εγρήγορση, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. «Αυτό οδηγεί σε κόπωση» γράφει η Stephanie ΜcClellan.

Η θεραπεία σου: Κατανάλωνε κυρίως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως αβγό, ξηρούς καρπούς και κοτόπουλο. «Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται για τη δημιουργία επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης» εξηγεί η Beth Hamilton.

Σύμπτωμα: Είσαι φοβισμένη και αποφεύγεις τον καβγά
Διάγνωση: Είσαι τύπος που «φρικάρει». Οι ανεπαρκείς ποσότητες κορτιζόλης και η απότομη αύξηση νορεπινεφρίνης σε κάνουν να νιώθεις ότι πνίγεσαι. «Αυτό προκαλεί επίσης φλεγμονή, που αυξάνει τον κίνδυνο για εξανθήματα και αλλεργίες» τονίζει η Stephanie ΜcClellan.

Η θεραπεία σου: «Για να μειώσεις τη φλεγμονή, τρώγε πολλές τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ω-3, όπως τα ψάρια και τα καρύδια» προτείνει η ίδια.

Σύμπτωμα: Πανικοβάλλεσαι όταν σκέφτεσαι όσα έχεις να κάνεις
Διάγνωση: Είσαι σε υπερκινητικότητα. «Λόγω του υπερδραστήριου συμπαθητικού νευρικού συστήματος (το μέρος που ενεργοποιεί την επείγουσα αντίδραση του εγκεφάλου), το σώμα σου παράγει περισσότερη ορμόνη του στρες κορτιζόλη απ’ όση μπορεί να επεξεργαστεί» τονίζει η Stephanie ΜcClellan. Το να είσαι σε διαρκή εγρήγορση σε καθιστά επιρρεπή στην αϋπνία και στα κρυολογήματα.

Η θεραπεία σου: «Η αεροβική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις την ένταση, επειδή μειώνει στη στιγμή τα επίπεδα κορτιζόλης» επισημαίνει η ίδια.

Με πληροφορίες από shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας