Το παντζάρι έχει χαρακτηριστεί ως «φυσικό φάρμακο» ή «υπερτροφή». Τα παντζάρια μπορούμε να τα βρούμε σχεδόν όλη τη χρονιά, αλλά από τον Μάιο έως Αύγουστο θεωρείται περισσότερο η εποχή τους.

Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του παντζαριού στην υγεία μας;

Το παντζάρι περιέχει λίγες θερμίδες (44kcal/100γρ) και αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως:

▪️ Φυτικών ινών
▪️ Βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C
▪️ Φυλλικού οξέος
▪️ Νιτρικών ιόντων
▪️Μαγνησίου, Καλίου

▪️Β-καροτενίου

Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση χάρη στις βιταμίνες και τη βηταλαΐνη (χρωστική ουσία) που περιέχει
Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση
Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις μέσω των νιτρικών που περιέχει
Αποτρέπει από την οστεοπόρωση
Έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Συνταγές με παντζάρι:

  • Σούπα με παντζάρια, πράσο, πατάτες: Βράζουμε τα υλικά, προσθέτουμε μπαχαρικά (κύμινο, πιπέρι) και σοταρισμένο σκόρδο και πολτοποιούμε. Σερβίρουμε με 1 κ.σ. γιαούρτι ή κατίκι
  • Smoothie με παντζάρι, σέλερι, βατόμουρα και μέλι: Πολτοποιούμε τα υλικά και προσθέτουμε αν θέλουμε πάγο
  • Παντζαροσαλάτα με καρότο, ξινόμηλο και καρύδια

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου- Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο