Ξεροψημένο ή βραστό, ως «συνοδευτικό» με το κρέας ή τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, ή σε γλυκό του κουταλιού, τα κάστανα αποτελούν ένα τρόφιμο με εξαιρετικά ωφέλιμα διατροφικά χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ο Αβραάμ Κάζης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc, το κάστανο έχει αρκετά υψηλή θερμιδική αξία (370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) ωστόσο είναι άκρως θρεπτικό για το σώμα σου και κάνει καλό στην υγεία σου.

Συνιστά καλή πηγή πρωτεϊνών, καθώς περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που δεν «παράγει» από μόνος του ο οργανισμός μας, αρκετά ορυκτά άλατα, αλλά και υδατάνθρακες (περίπου το 45% της σύστασής του και κυρίως σε μορφή αμύλου).

Το κάστανο εμπλουτίζει το χειμωνιάτικο τραπέζι μας και με αρκετές βιταμίνες και πολύτιμες ουσίες: Β1 και Β2, C, φυλλικό οξύ και –σημαντικό για όλες τις γυναίκες– ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και νάτριο.

Τέλος, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και το κάστανο συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης και τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Με πληροφορίες από shape.gr