Ζάχαρη: Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται «κρυμμένη»;

MARY POPPINS
/
9 Σεπτεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Κρυμμένη ζάχαρη σε τροφιμα!

Η ζάχαρη, όπως γνωρίζουμε, κρύβεται στα γλυκά και σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όμως, ακόμα και τρόφιμα που θεωρούνται πιο «υγιεινά» και χαμηλά σε θερμίδες και ζάχαρη, μπορεί να αποτελούν κρυφές πηγές προστιθέμενης ζάχαρης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσληψη ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 5-10% των θερμίδων που καταναλώνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα. Δηλαδή, η κατανάλωση ζάχαρης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 25γρ για τις γυναίκες και τα 35γρ για τους άνδρες.

dimitriaka proinou

Οι πιο συχνές τροφές που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα είναι:

• Γιαούρτι με γεύση: Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύση, ακόμα και όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Προτιμήστε το απλό γιαούρτι και προσθέστε εσείς φρούτα ή ξηρούς καρπούς
• Δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών: Συνήθως είναι πολύ γευστικά και φτιάχνονται από δημητριακά ολικής άλεσης. Γι’ αυτό, συχνά αντιμετωπίζονται ως μια υγιεινή επιλογή. Περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να φτάσει τα 10-20γρ/φλιτζ.
• Έτοιμες σάλτσες: Οι σάλτσες του εμπορίου και διάφορα ντιπ, όπως η γλυκόξινη σάλτσα, η έτοιμη σάλτσα ντομάτας κ.α. περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης.
• Ψωμί: Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά το λευκό ψωμί, όπως και το πολύσπορο ή ολικής άλεσης, περιέχουν αρκετή ζάχαρη.
• Χυμοί φρούτων: Οι περισσότεροι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό, κοιτάτε πάντα τις ετικέτες ή προσπαθήστε να ετοιμάζετε εσείς τον χυμό σας.
• Έτοιμο κρύο τσάι και ενεργειακά ποτά: Τα περισσότερα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, που μπορεί να φτάσουν και αυτές του αναψυκτικού.

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου- Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved