Πώς τα λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού σου μπορεί να σου προκαλέσουν ένα αναπάντεχο πρόβλημα υγείας; Πόσο μεγάλη ή μικρή σημασία έχει μια βρόμικη μπανιέρα ή αν ξεχάσεις να κάνεις μπάνιο το ζωάκι σου;
Τι συμβαίνει όταν…
1. Αφήνεις τα ρούχα από το καθαριστήριο με το πλαστικό
Το πλαστικό μπορεί να παγιδεύει χημικά που σου κάνουν κακό, τα οποία εισπνέεις μετά όταν φοράς τα ρούχα. Τα περισσότερα διαλυτικά που χρησιμοποιούν στα καθαριστήρια έχουν πιθανώς βλαβερές ιδιότητες και μπορεί να παραμείνουν στα υφάσματα, εξηγεί η Diana Ceballos, Ph.D., από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. Πέτα τις πλαστικές σακούλες και κρέμασε τα ρούχα σε ένα δωμάτιο που δεν πολυχρησιμοποιείς ώστε να εξατμιστούν τα χημικά πριν φορέσεις τα ρούχα.
Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!
2. Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή
Είτε σε πήρε ο ύπνος βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά είτε ο ήχος της σε βοηθάει να κοιμηθείς, το πιθανότερο είναι πως η τηλεόραση σε ξυπνά τη νύχτα, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις. Σε μελέτες, διακόψαμε τον ύπνο των συμμετεχόντων και ορισμένοι από αυτούς δεν το κατάλαβαν σχολιάζει η Kristen Knutson, Ph.D., επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Οι διακοπές εμποδίζουν τις βαθιές φάσεις του ύπνου που έχει περισσότερο ανάγκη το σώμα σου. Εάν κοιμάσαι βλέποντας τηλεόραση, ρύθμισε το χρονοδιακόπτη (μια επιλογή που έχουν οι περισσότερες συσκευές) ώστε να σβήσει σε μισή ώρα.
3. Ξεχνάς να πλύνεις τα πανάκια της κουζίνας
Τα σφουγγαράκια δεν είναι οι μόνοι ένοχοι φορείς μικροβίων την κουζίνα σου. Τα πανάκια ή τα βετέξ που χρησιμοποιείς για να μαζέψεις τις πιτσιλιές από το φαγητό που βράζει και τους χυμούς των τροφίμων –ειδικά του κρέατος- είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή μπορεί να φιλοξενούν μικρόβια όπως η σαλμονέλα ή ο E. coli. Ιδανικά, πλένε τα στο καυτό μετά από κάθε χρήση.
Οι πετσέτες για το σκούπισμα των πιάτων δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή, μπορούν όμως και πάλι να παίρνουν μικρόβια από τα χέρια σου οπότε καλύτερα να τις κρεμάς για να στεγνώσουν και να τις βάζεις για πλύσιμο κάθε μερικές ημέρες.
4. Ξέχασες (ουπς) ανοιχτό το ψυγείο ή την κατάψυξη όλη τη νύχτα.
Η μαμά που σου φώναζε να κλείνεις το ψυγείο, είχε ένα δίκιο: Όταν η θερμοκρασία μείνει στους 5 βαθμούς για περισσότερες από τέσσερις ώρες τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν και τα τρόφιμα να αρχίσουν να χαλάνε, επισημαίνει ο Ben Chapman, Ph.D., ειδικός ασφάλειας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Τσέκαρε το θερμόμετρο και πέταξε οτιδήποτε δείχνει ή μυρίζει περίεργα (ειδικά γαλακτοκομικά και κρέας). Η τροφική δηλητηρίαση δεν αξίζει τον κόπο!
Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα: Να ποια να έχεις στο σπίτι σου
5. Αναβάλεις την επιδιόρθωση μιας διαρροής στο ταβάνι ή στον τοίχο σου
Δεν είναι η καλύτερη στρατηγική! Αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα σήμερα προκειμένου να προλάβεις κάτι μεγαλύτερο αύριο. Εάν τρέχει κάπου νερό προκαλείται διάβρωση στον τοίχο, καταστρέφεται η μπογιά και, το χειρότερο, αναπτύσσεται μούχλα, προειδοποιεί η Janna Tuck, M.D., εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.
Η μούχλα είναι σοβαρή υπόθεση καθώς μπορεί να πυροδοτήσει αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Ακούς ή βλέπεις διαρροή; Ώρα να φέρεις έναν επαγγελματία για να αποφασίσει το επόμενο βήμα.
6. Αφήνεις τη βρομιά και τη γλίτσα να μαζεύονται στη ντουζιέρα σου
Όταν κάνεις καιρό να καθαρίσεις το μπάνιο, η μούχλα και οι μύκητες μπορεί να αποικίσουν τους αρμούς ανάμεσα τα πλακάκια και την κουρτίνα του μπάνιου ή τις άκρες της γυάλινης ντουζιέρας.
Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει ρινίτιδα, σχολιάζει ο Gregor Reid, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. Τρίχες και άλλα υπολείμματα φράσσουν το νιπτήρα σου;
Το στάσιμο νερό μπορεί να γίνει φυτώριο για βακτήρια, προειδοποιεί ο Reid, παρότι δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο αφού δεν το πίνεις! Και πάλι όμως, μπλιαχ, αν σκεφτείς ότι εκεί πλένεσαι!
7. Δεν καθαρίσεις το A/C
Ένα φραγμένο φίλτρο μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αέρα, σπαταλώντας φρέον, δεν έχει όμως άμεσες συνέπειες για την υγεία σου. Εάν, βέβαια, είσαι ευαίσθητη στη σκόνη, να ξέρεις πως τα σκουπίδια μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα και να ερεθίζουν τους πνεύμονές σου κάθε φορά που το ανάβεις.
Καθάρισε με την ηλεκτρική σκούπα το φίλτρο και μετά βγες από το δωμάτιο για να μην εισπνεύσεις σωματίδια που μπορεί να ίπτανται.
Ένα πιο σοβαρό θέμα είναι η συνεχής διαρροή νερού ή η υγροποίηση επάνω ή γύρω από τη συσκευή (στα πτερύγια, για παράδειγμα) καθώς έτσι μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα, προειδοποιεί η Sandra Hong, M.D., αλλεργιολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ.
Σκούπισε καλά τα προβληματικά σημεία τουλάχιστον μία φορά το μήνα με χλωρίνη∙ αυτό θα εμποδίσει την εγκατάσταση της μούχλας.
8. Ξέχασες να κάνεις μπάνιο το σκυλάκι σου (ίσως παραπάνω από μία φορές)
Φαντάσου, για μια (αηδιαστική) στιγμή, να περπατάς ξυπόλυτη έξω στους δρόμους και να μην πλένεσαι σχεδόν ποτέ – κάπως έτσι είναι οι συνθήκες υγιεινής ενός βρόμικου σκύλου ή γάτας.
Τα περισσότερα όμως μικρόβια που μαζεύονται επάνω στους τριχωτούς μας φίλους δεν θα σε αρρωστήσουν, συμφωνεί η Linda Bruslind, Ph.D., μικροβιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Κάνα δυο πράγματα όμως που αξίζουν την ανησυχία σου:
Εάν έχεις αλλεργίες, τα επιπλέον νεκρά κύτταρα των οικόσιτων ζώων μπορεί να σου προκαλέσει αλλεργίες∙ ενώ τα βακτηριακά υπολείμματα μπορεί να προσκολληθούν στο τρίχωμα, τη μύτη ή τα πατουσάκια του σκύλου, προκαλώντας σου στομαχικές διαταραχές εάν περάσουν στο πεπτικό σου.
Οπότε όταν αγκαλιάσεις το ζωάκι σου, και πριν αγγίξεις το πρόσωπό σου ή φας, βεβαιώσου ότι πλένεις και τα δικά σου …πατουσάκια!