Πώς επηρεάζει το σώμα η κατανάλωση αλκοόλ και τι σημαίνουν τα συμπτώματα του hangover;

POP UP TEAM
/
31 Δεκεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Θα έχει συμβεί και σε σένα. Ξυπνάς μια Κυριακή πρωί ή την επομένη των Χριστουγέννων ή του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και η εικόνα που αντικρίζεις στον καθρέφτη είναι μάλλον τρομαχτική! Τι ήθελες να πεις «ναι» σε έναν ακόμα γύρο σφηνάκια το προηγούμενο βράδυ!!! Την επόμενη φορά, λοιπόν, σκέψου πόσο κακό κάνει το hangover στον οργανισμό σου και σταμάτα το ποτό πριν χάσεις τον έλεγχο!

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Όταν πέσεις στη «μαύρη τρύπα» του hangover είναι πιθανό να αισθάνεσαι:

  • κούραση
  • δίψα
  • υπερευαισθησία στο φως
  • ναυτία
  • αδυναμία συγκέντρωσης
  • ζαλάδα
  • εκνευρισμό
  • πόνους στο σώμα
  • υπνηλία
  • κατάθλιψη
  • άγχος.

Με μια φράση, σχεδόν κάθε σύστημα του οργανισμού σου υποφέρει! Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αιθανόλη, μια ψυχοδραστική ουσία που περιέχεται στο αλκοόλ και επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη και το γλουταμικό που είναι ο σημαντικότερος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό που νιώθουμε όταν μεθάμε οφείλεται κυρίως στην καταστολή της δράση του γλουταμινικού με αντίστοιχη αύξηση του γ-αμινο-βουτυρικού οξέος (ή GABA), ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή, που “χαλαρώνει” το σώμα.

Ωστόσο, τα συμπτώματα του hangover δεν προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον εγκέφαλο. Το αλκοόλ επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, με πρώτο το ήπαρ. Επειδή είναι όργανο που συμμετέχει κατεξοχήν στην αποτοξίνωση, το ήπαρ έχει πολλή δουλειά να κάνει όταν πίνουμε και ακόμη περισσότερη μερικές ώρες μετά, όταν έχει να επεξεργαστεί και την ακεταλδεΰδη, μια τοξίνη που δημιουργείται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.Στη φάση αυτή, χρησιμοποιεί το αντιοξειδωτικό γλουταθιόνη, η οποία όμως εκκρίνεται στο σώμα σε μικρές ποσότητες κι έτσι χρειάζεται να περάσει αρκετή ώρα για να μπορέσει το ήπαρ να «εκμηδενίσει» την ακεταλδεΰδη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν έχουμε πιει πραγματικά πολύ, τότε ένα μέρος της ακεταλδεΰδης θα αναγκαστεί να παραμείνει για κάποιες ώρες στο ήπαρ, προκαλώντας βλάβες στο ιστό. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος. Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι το hangover συνδέεται με υψηλά επίπεδα κυτοκινών, μια ομάδα πρωτεϊνών που είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας το σήμα να κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει κάποιον «εισβολέα».

Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα με το πέρασμα της ηλικίας, αφού καθώς μεγαλώνουμε η ικανότητα του ήπατος να παράγει γλουταθιόνη περιορίζεται μαζί με την ικανότητά του να μεταβολίζει ουσίες –μεταξύ των οποίων και το αλκοόλ. Γι’ αυτό το λόγο, οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα φάρμακα σε σχέση με τους νεότερους.

Επίσης, οι αλλαγές στο βάρος που μπορεί να προκύψουν με το πέρασμα της ηλικίας –είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μεταβολίζουμε το αλκοόλ. Όταν παχαίνουμε, το αλκοόλ συγκεντρώνεται στο αίμα με χαμηλότερο ρυθμό, κάνοντάς μας ασυναίσθητα να πίνουμε περισσότερο. Όταν αδυνατίζουμε, μεθάμε πιο γρήγορα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Keele, πάντως, στ δεκαετία του 30 το hangover επηρεάζει τον οργανισμό μας λιγότερο, σε σχέση με την ηλικία των 20, όχι όμως επειδή το σώμα επεξεργάζεται καλύτερα το αλκοόλ αλλά επειδή έχουμε πια μάθει να ελέγχουμε την ποσότητα και να μην πίνουμε περισσότερο από όσο αντέχουμε (τουλάχιστον, όχι συχνά).

Πώς θα το αποφύγω;
Προφανώς, ο μόνος τρόπος να αποφύγει κανείς το hangover και τις συνέπειές του είναι να αλλάξουμε στάση απέναντι στο ποτό. Απόλαυσε, λοιπόν, ένα ποτήρι κρασί στο γεύμα των Χριστουγέννων ή λίγη σαμπάνια στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά σε καμία περίπτωση μην πιεις μέχρι να χάσεις την επίγνωση όσων συμβαίνουν γύρω σου.
Και έχε υπόψη ότι κάθε ποτό έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει η βότκα είναι προτιμότερη –σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της επόμενη μέρα- σε σχέση με το ουίσκι. Εάν ωστόσο, δεν καταφέρεις να συγκρατηθείς και ξυπνήσει πάλι χάλια και φέτος το πρωί της Πρωτοχρονιάς, διάβασε εδώ τι μπορείς να κάνεις για να συνέλθεις από το hangover.

 

Με πληροφορίες από shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας