Φυσική αποτοξίνωση σώματος σε 10 μέρες – Ο «δεκάλογος» της αποτοξινωτικής διατροφής

POP UP TEAM
/
29 Ιανουαρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Οι βασικές τεχνικές αποτοξίνωσης και το πλάνο 10 ημερών.

Μπορεί ο οργανισμός σου να έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνος του τις τοξίνες, ωστόσο θέλει βοήθεια για να ξεπεράσει τις συνέπειες. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και μερικές απλές πρακτικές, εγγυώνται «αβίαστα» αποτελέσματα, χωρίς παρενέργειες για την υγεία και τη διάθεσή σου.

Το συκώτι, τα νεφρά, το ήπαρ, ακόμη και το δέρμα συμμετέχουν στη διαδικασία της απομάκρυνσης των τοξινών από το ανθρώπινο σώμα. Οι τοξίνες –έτσι ονομάζονται οι χημικές ουσίες που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία– συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που εισπνέουμε και του νερού. Το νερό που πίνουμε, για παράδειγμα, είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα από αγροχημικά όπως τα εντομοκτόνα, ενώ τα ζωικής προέλευσης από αντιβιοτικά.

Οι τοξίνες παραλαμβάνονται από το πεπτικό σύστημα και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, εισέρχονται στο συκώτι και στα νεφρά, όπου διασπώνται και διυλίζονται αντίστοιχα. Αν και αρκετές από αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς, οι περισσότερες αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τις απεκκρίσεις.

Αντίο χοληστερόλη

Η σχετική αύξηση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης είναι ένα σύνηθες αποτέλεσμα των διατροφικών υπερβολών. Σε δεκάδες μελέτες, πλέον, αποδεικνύεται ότι οι φυτικές στερόλες είναι τα διατροφικά συστατικά με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αποβολή της από τον οργανισμό. Ταυτόχρονα, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.

Ο μηχανισμός της δράσης τους έχει ως εξής: παρεμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο, χωρίς να προκαλούν όμως καμία παρενέργεια ή να έχουν άλλη ανεπιθύμητη δράση στον οργανισμό. Σε ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι φυτικές στερόλες πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, ώστε να είναι αισθητή η δράση τους κατά της «κακής» χοληστερόλης. Οπότε, ειδικά σε περίοδο αποτοξίνωσης, πρέπει να προτιμήσεις τα προϊόντα που τις περιέχουν όπως είναι τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες γαλακτοκομικά (spread/φυτικά προϊόντα επάλειψης, προβιοτικά ροφήματα γιαουρτιού, γαλακτούχα ροφήματα κ.ά.) και οι φρουτοχυμοί, καθώς και τα πλούσια σε φυτικές στερόλες σπορέλαιο και ξηροί καρποί. Άλλες επιλογές: ταχίνι, μαύρη σοκολάτα, παστέλι, σησάμι-σησαμέλαιο, πράσινο τσάι.

Ο «δεκάλογος» της αποτοξινωτικής διατροφής

Υπάρχουν τρόποι για να διευκολύνεις και να καταστήσεις πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες της φυσικής αποτοξίνωσης του σώματος. Το ισορροπημένο μενού κοντά στο μοντέλο της Μεσογειακής Δίαιτας, όπως αυτό που σου παρουσιάζουμε, και μερικές έξυπνες διατροφικές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις. Παράλληλα, μπορείς να μειώσεις την κατακράτηση υγρών, να βελτιώσεις τη διαδικασία της πέψης, να ξεπεράσεις το φούσκωμα που προκάλεσαν οι διατροφικές υπερβολές των εορτών, να χάσεις μερικά κιλά και να πετύχεις γενικότερη ανανέωση του οργανισμού.

1. Μην ξεχνάς το νερό:

Όσο περισσότερο πίνεις τόσο πιο εύκολα οι βλαβερές ουσίες απομακρύνονται από τον οργανισμό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχεις προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας μέλι: βοηθά στο φιλτράρισμα από το συκώτι των τοξινών, ώστε να καθαρίσει ο οργανισμός.

2. Τα πολλά υγρά κάνουν καλό:

Το μεταλλικό νερό, το πράσινο τσάι, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών συμβάλλουν στην αποτοξίνωση. Επιπλέον, σου προσφέρουν ενυδάτωση και πολλές ευεργετικές για την υγεία ουσίες.

3. Κατανάλωνε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά:

Θα σου εξασφαλίσουν ποικιλία στις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα συστατικά, μέσω της επίδρασής τους σε διάφορα όργανα, συμβάλλουν εν τέλει στην αποτοξίνωση και, γενικότερα, στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

4. Προτίμησε τα δημητριακά:

Ειδικά τα προϊόντα ολικής αλέσεως καθαρίζουν το στομάχι και βοηθούν να λάμψει η επιδερμίδα.

5. Επίλεξε ζωντανό γιαούρτι:

Όπως όλες οι τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου –το ζωντανό είναι φυσικά προτιμότερο από το απλό–, είναι «σύμμαχος» της αποτοξίνωσης του οργανισμού.

6. Διάλεγε προϊόντα εποχής:

Ένας από τους μύθους σχετικά με την αποτοξίνωση είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες σε σχέση, π.χ., με το κρέας ή το ψάρι. Στην πραγματικότητα, συχνά συμβαίνει το αντίθετο και τα προϊόντα που δεν καλλιεργούνται στην εποχή τους (το σταφύλι, που απολαμβάνεις μέσα στο καταχείμωνο), τα φρούτα και λαχανικά εισαγωγής (φαντάσου πότε θα τα κόβουν για να φτάσουν στο τραπέζι σου εγκαίρως και όχι παραγινωμένα) μπορεί να είναι φορτωμένα με πάρα πολλά χημικά και συντηρητικές ουσίες.

7. Ξέχνα το τηγάνισμα:

Βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό λαχανικά, κρέας ή ψάρι σχάρας, χωρίς περίπλοκες σος, προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και άλλες πολύτιμες ουσίες. Καθώς δεν τηγανίζονται, είναι απαλλαγμένα και από τα trans λιπαρά.

8. Προτίμησε τα ελαφριά γεύματα:

Αποτοξίνωση και πολυφαγία δύσκολα συνυπάρχουν. Ειδικά το βράδυ, προτίμησε ελαφριές επιλογές σε μετρημένες ποσότητες.

9. Απόφευγε την υπερβολική κατανάλωση:

καφεΐνης, οινοπνευματωδών ποτών, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (λιπαρό κρέας, τυρί με υψηλά λιπαρά), τηγανητών τροφίμων και πλούσιων σε ζάχαρη και τροφών.

10. Πες «ναι» σε αποτοξινωτικά τρόφιμα και βότανα:

– για γενική αποτοξίνωση. Συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ έχει και άλλες πολύτιμες ιδιότητες (αντιφλεγμονώδης δράση, μείωση του σακχάρου του αίματος, ρύθμιση της ποσότητας των υγρών στον οργανισμό). Άλλες επιλογές: χαμομήλι, τσουκνίδα.

– Αγκινάρα για αποτοξίνωση του ήπαρ. Επιπλέον δρα διουρητικά, συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Άλλες επιλογές: αγγούρι, καρότο, ταχίνι, κεράσια.

– Αγγούρι για αποτοξίνωση των νεφρών. Καθώς αποτελείται κατά 90% από νερό, ενυδατώνει το δέρμα, βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και στον καθαρισμό των νεφρών. Άλλες επιλογές: λάχανο, καρπούζι, πράσινο τσάι.

– Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό για αποτοξίνωση της επιδερμίδας. Προτίμησε όλα τα φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό: πορτοκάλι, μανταρίνι, μπρόκολο, ντομάτα, μαρούλι, καρότο. Άλλες επιλογές: πράσινο τσάι, γιαούρτι.

Συνδυαστικοί τρόποι αποτοξίνωσης

Υιοθέτησε τις ακόλουθες συνήθειες, που θα δώσουν στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να αποβάλει τα «απορρίμματα» και από άλλα σημεία του σώματος όπως το έντερο, οι πνεύμονες, το δέρμα ή η ουροδόχος κύστη.

– Γυμναστική: Καθημερινά και για 30 λεπτά. Η άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μέσω της εφίδρωσης που προκαλεί αποβάλλονται υγρά και μαζί τους τοξίνες. Επιπλέον, ευνοεί την κινητικότητα του εντέρου, το οποίο επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

– Χαμάμ και σάουνα: Με υγρό περιβάλλον και θερμοκρασίες γύρω στους 40-50 βαθμούς Κελσίου το πρώτο και ξηρό περιβάλλον και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (90-100 βαθμοί Κελσίου) η δεύτερη, τα δύο δημοφιλέστερα είδη ατμόλουτρων, εκτός του ότι απομακρύνουν τις τοξίνες, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στον καθαρισμό της επιδερμίδας, αυξάνουν το μεταβολισμό και προκαλούν μεγάλη καύση θερμίδων. Παράλληλα, προσφέρουν μοναδική χαλάρωση και ξεκούραση.

Δες το και εναλλακτικά

– Αρωματοθεραπεία: Τα αιθέρια έλαια συμβάλλουν στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και χρησιμοποιούνται για να καταλαγιάζουν το καταπονημένο συκώτι.

– Δακτυλοπίεση: Βοηθά στην εξουδετέρωση των ενεργειακών εμποδίων στους μεσημβρινούς. Ο ειδικός δουλεύει πάνω στα σημεία του βελονισμού με στόχο να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να διεγείρει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης και επικεντρώνεται στο συκώτι, στη χοληδόχο κύστη και στα νεφρά.

– Ρεφλεξολογία: Η διέγερση των αντανακλαστικών σημείων συμβάλλει στην καλύτερη πεπτική λειτουργία. Η δράση της επικεντρώνεται στο κόλον, το συκώτι, στη χοληδόχο κύστη και στα νεφρά.

– Φυσικοπαθητική: Στοχεύει στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας και στον αποκλεισμό τροφίμων που καταπονούν το πεπτικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονές. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση των επιφανειακών και βαθύτερων απεκκριτικών οργάνων.

– Φυτοθεραπεία: Βελτιώνει την πέψη, ενισχύει την ικανότητα αυτοΐασης του οργανισμού και συμβάλλει δραστικά στην αποτοξίνωση.

Αποτοξίνωση αστραπή;

Σε αυτήν περιλαμβάνονται διατροφικά προγράμματα, διάρκειας μερικών ημερών, που κατά κανόνα βασίζονται στη νηστεία, την κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών, στον αποκλεισμό αμυλούχων και γαλακτοκομικών ή στην κατανάλωση μιας περιορισμένης ποικιλίας τροφίμων και την αποφυγή καφεΐνης και οινοπνεύματος. Θεωρείται πως, με επιλέγοντας τέτοια διατροφή, μπορεί να πετύχει κανείς πολλά σημαντικά οφέλη. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο «καθαρισμός» του οργανισμού από τις συσσωρευμένες τοξίνες, η γρήγορη απώλεια βάρους, η βελτίωση της πέψης, η καλύτερη όψη επιδερμίδας, νυχιών και μαλλιών, τα βελτιωμένα ενεργειακά επίπεδα, η ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και ο περιορισμός της κυτταρίτιδας. Εντούτοις, αν το ανθρώπινο σώμα συσσώρευε πράγματι τοξίνες σε μεγάλα ποσοστά, τότε θα αισθανόμασταν συνέχεια άρρωστοι. Οπότε, ο ισχυρισμός των λεγόμενων διαιτών αποτοξίνωσης είναι μη επιστημονικός. Αυτό που προσφέρουν κυρίως –όπως άλλωστε όλες οι στερητικές δίαιτες– είναι η απώλεια βάρους, αποτέλεσμα που ωστόσο δεν μπορεί να διατηρηθεί και χάνεται μόλις επιστρέψουμε στο κανονικό μας διαιτολόγιο.

Φυσική αποτοξίνωση σώματος: Πλάνο για να διώξεις τις τοξίνες σε 10 μέρες
Για να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από την επιβαρημένη διατροφή των εορταστικών ημερών, πρέπει να:

– Είσαι υγιής, να μην υπάρχει κάποια πάθηση ή πρόβλημα υγείας.
– Μη βρίσκεσαι σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
– Μην ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή για οποιονδήποτε λόγο.
– Μην ξεπερνάς τις 10 ημέρες αποτοξίνωσης και στο διάστημα αυτό να μη λείπουν απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία.
– Φροντίζεις να αναπληρώνεις τα υγρά που θα χάνονται, με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς.

Σημειώνεται ότι πρέπει να την αποφύγεις αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο ή να ζητήσεις πρώτα τη συμβουλή του γιατρού σου.

1η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Χυμός (1 ποτήρι από πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ).
11.00: Ένα φρούτο.
Μεσημέρι: Μια μεγάλη σαλάτα από πράσινα χορταρικά (βρασμένα) με λεμόνι.
Απόγευμα: Ένα πιάτο ζωμός από βρασμένα χορταρικά με λεμόνι.
Βράδυ: Μια μεγάλη σαλάτα από πράσινα χορταρικά ωμά ή βρασμένα.

2η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Ένα ποτήρι τσάι πράσινο + 1 κ.γ. μέλι.
11.00: 1 αβγό βραστό + χυμός πορτοκαλιού
Μεσημέρι: Γιαούρτι + φρούτο.
Απόγευμα: Τσάι,
Βράδυ: Μια μεγάλη σαλάτα από φρέσκα λαχανικά + μία φέτα ψωμί σικάλεως.

3η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Ένα ποτήρι γάλα + 3 κ.σ. απλά δημητριακά.
11,00: Φρούτο ή χυμός.
Μεσημέρι: 1 φλιτζ. ρύζι (σουρωτό) + γιαούρτι.
Απόγευμα: 1 φλιτζ. τσάι πράσινο.
Βράδυ: Μεγάλη σαλάτα από μαρούλι, ρόκα, σπανάκι + 2 φέτες ψωμί σικάλεως + 1 φρούτο.

4η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Τσάι + μέλι + μία φέτα ψωμί σικάλεως.
11.00: 1 φρούτο ή χυμός.
Μεσημέρι: Ψάρι ψητό ή βραστό + σαλάτα πράσινη + μία φέτα ψωμί.
Απόγευμα: Φρούτο ή χυμός.
Βράδυ: Ψάρι ψητό ή βραστό + σαλάτα πράσινη.

5η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Γάλα ή τσάι + μία φέτα ψωμί + 1 τυράκι τύπου τοστ.
11.00: 1 γιαούρτι.
Μεσημέρι: Φασολάκια λαδερά + 2 φέτες ψωμί.
Απόγευμα: 2 φρούτα.
Βράδυ: Σπανάκι βραστό + 2 ασπράδια αβγών.

6η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Γιαούρτι + 3 κ.σ. δημητριακά.
11.00: Φρούτο ή χυμός.
Μεσημέρι: Φασόλια μαυρομάτικα με άνηθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκια + 2 κ.σ. ελαιόλαδο + λεμόνι.
Απόγευμα: Φρούτο.
Βράδυ: Γάλα + μία μπανάνα.

7η Ημέρα
Πρωί: Ρόφημα + τοστ (με τυρί ελαφρύ σε λιπαρά).
11.00: Φρουτοχυμόε (πορτοκάλι-ακτινίδιο-γκρέιπφρουτ).
Μεσημέρι: Φιλέτο κοτόπουλο + σπανάκι.
Απόγευμα: Φρουτοσαλάτα.
Βράδυ: Αβγό + ντομάτα.

8η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Τσάι + ψωμί + μέλι.
11.00: Φρουτοχυμός (μπανάνα + πορτοκάλι).
Μεσημέρι: Χορτόσουπα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο + λεμόνι.
Απόγευμα: 1 φρυγανιά + 1 τυράκι.
Βράδυ: Χορτόσουπα + 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 φέτες ψωμί πολύσπορο.

9η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Ρόφημα + 1 κ.σ. μέλι.
11.00: Νερό + 1 κ.σ. μέλι.
Μεσημέρι: 2-3 μπιφτέκια από άπαχο κιμά + σαλάτα μπρόκολο με λεμόνι + 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απόγευμα: Φρυγανιά + τυρί.
Βράδυ: Γιαούρτι + 3 ξηρά σύκα.

10η ΗΜΕΡΑ
Πρωί: Χυμός φρούτων (πορτοκάλι – γκρέιπφρουτ).
11.00: Αβγό + ντομάτα.
Μεσημέρι: Γιαούρτι + φρούτο.
Απόγευμα: Γάλα.
Βράδυ: 1 μερίδα κοτόπουλο + σαλάτα.

Οδηγίες χρήσης για την «αποτοξίνωση των 10 ημερών»
1. Στην περίοδο αποτοξίνωσης ο οργανισμός μας θα αποβάλλει υγρά. Μπορείς να τα αναπληρώσεις με τροφές που περιέχουν κάλιο όπως: χυμός πορτοκαλιού, ντομάτα, ξηρά φρούτα, σκουρόχρωμα λαχανικά, πατάτες κ.ά.

2. Ο συνδυασμός κοτόπουλο + σπανάκι, φιλέτο μοσχαρίσιο + μανιτάρια, μεσημέρι και βράδυ, βοηθά την αποβολή των κατακρατηθέντων υγρών από τον οργανισμό, αν την ίδια μέρα δεν καταναλώσεις καθόλου αμυλούχες τροφές.

3. Το γιαούρτι με το ρύζι (1 κεσεδάκι + 1 φλιτζ. ρύζι βρασμένο) στηρίζει τον οργανισμό σου, χωρίς να εμποδίζει την αποβολή των τοξινών και υγρών από το σώμα σου.

4. Τα όσπρια μαγειρεμένα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο κατ’ άτομο και με την προσθήκη δυόσμου, ή σέλινου, ή σπανακιού, ή μέντας βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τα παραπανίσια υγρά του.

5. Ελαφραίνεις τον οργανισμό σου από τις τοξίνες, αν καταναλώσεις για μία ολόκληρη ημέρα αποξηραμένα αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι.

6. Το νερό με μέλι, 8-10 ποτήρια για μία μόνο ημέρα και οι αντίστοιχες κουταλιές μέλι, προκαλεί δυνατή αποτοξίνωση στον οργανισμό. Τα θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο μέλι κάνουν την αποτοξίνωση εύκολη, χαρίζοντας μεγάλη ενέργεια στον οργανισμό.

7. Οι βραστές πατάτες με φρέσκο δυόσμο + μαϊντανό προκαλούν διούρηση στον οργανισμό και γρήγορη αποβολή των κατακρατήσεων.

8. Οι τροφές με χαμηλό νάτριο (όπως φρούτα, λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί) συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

9. Όλα τα λαχανικά, αλλά ιδιαίτερα ο ζωμός από βρασμένο σέλινο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και συμβάλλει στην άριστη κινητικότητα του εντέρου.

 

 

Με πληροφορίες από shape.gr- Αβραάμ Κάζης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Msc.

Tags :

Μοιράσου το ...