Αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει την όρεξή μας να αυξάνεται, όπως και η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε.
Πού οφείλεται όμως αυτή η αυξημένη πείνα τον χειμώνα;

1) Τώρα τον χειμώνα που η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός μας προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή. Για να το πραγματοποιήσει αυτό, χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, γεγονός που αυξάνει την όρεξή μας.

2) Εκτός όμως από την ανάγκη για παραγωγή θερμότητας, ο οργανισμός προσπαθεί να εξασφαλίσει και επαρκή αποθέματα ενέργειας για να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης. Γι’ αυτό, αυξάνει τα αποθέματα λίπους του, τα οποία λειτουργούν και μονωτικά απέναντι στο κρύο.

3) Τον χειμώνα που η μέρα μικραίνει και η διάρκεια της νύχτας είναι μεγαλύτερη, μπορεί να απορρυθμιστεί το βιολογικό μας ρολόι ωθώντας μας στην αυξημένη κατανάλωση τροφής.

4) Η μείωση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδηγεί σε μειωμένη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα μας.  Η έλλειψη της βιταμίνης συνδέεται με την ανάγκη μας για φαγητό και συνήθως γλυκό.

5) Τέλος, η πολύωρη παραμονή μας στο σπίτι μας οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας αυτές τις ημέρες;

1) Προσπαθούμε να παραμένουμε σε ένα ζεστό περιβάλλον
2) Διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο
3) Δεν παραλείπουμε τα γεύματά μας
4) Βελτιώνουμε τον ύπνο μας
5) Αυξάνουμε τις φυτικές ίνες και τις πρωτείνες στη διατροφή μας
6) Ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο