Το CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα και το κρέας, καθώς επίσης και σε φυτικά έλαια. Παρόλο που έχουμε συνδέσει τα λίπη ως βλαβερά και επιβαρυντικά για την υγεία και το βάρος μας, το CLA φαίνεται να είναι ωφέλιμο και να ασκεί ευεργετική δράση στην υγεία μας.

Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας δεν είναι μεγάλη, καθώς αρκούν περίπου 3,5 γραμμάρια (μία φέτα τυρί, μία μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος ή ένα ποτήρι γάλα).

Ο τρόπος δράσης του CLA δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος, αλλά έχει φανεί ότι οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία μας είναι οι εξής:

Συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος 

Περιορίζει τις καρδιακές παθήσεις και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης

Περιορίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων

Βελτιώνει τη σύσταση του σώματος συμβάλλοντας στη μείωση του λιπώδους ιστού και την ενίσχυση του μυϊκού ιστού

Καθυστερεί την εκδήλωση διαβήτη

Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου- Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο