Η βρώμη έχει γίνει σημαντικό συστατικό της διατροφής τα τελευταία χρόνια χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία.
Η βρώμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα. Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιέχει το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο). Το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, ενώ οι νιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’ αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι νιφάδες βρώμης είναι επίσης γνωστές και ως πλιγούρι βρόμης.
Δείτε παρακάτω 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση βρώμης:
1. Ωφελεί τη λειτουργία του εντέρου: Ανεξάρτητα από την μορφή που καταναλώνεται, η βρώμη είναι καθαρές φυτικές ίνες, οι οποίες κατά την πέψη λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρών. Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
2. Προκαλεί αίσθημα πληρότητας: Η βρώμη λειτουργεί όπως ένα σφουγγάρι, δηλαδή απορροφά την υγρασία και διπλασιάζει τον όγκο της στο στομάχι, προκαλώντας αίσθημα πληρότητας και αφήνοντας λιγότερο χώρο για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας.
3. Βοηθά στην απώλεια βάρους: Επειδή αυξάνει το αίσθημα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης του βάρους. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντικατέστησαν το συνηθισμένο πρωινό με ένα μπολ βρώμης και περπατούσαν επί 15-30 λεπτά καθημερινά, έχασαν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
4. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: Έχει βρεθεί ότι το πλιγούρι βρώμης μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, γνωστά αντιοξειδωτικά, και ιδιαίτερα σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες και έχουν συνδεθεί με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου που βοηθά διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
5. Περιέχει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η βρώμη έχει υψηλή ποεριεκτικότητα σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μία μερίδα (½ φλιτζάνι) νιφάδων βρώμης καλύπτει τα παρακάτω ποσοστά των ημερήσιων αναγκών: – Μαγγάνιο: 191% – Φώσφορος: 41% – Μαγνήσιο: 34% – Χαλκός: 24% – Σίδηρος: 20% – Ψευδάργυρος: 20% – Φυλλικό οξύ: 11% – Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 39% – Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 10% – Aσβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6 και Β3 (νιασίνη) Επιπλέον δίνει: 51 γραμμάρια υδατανθράκων, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λιπαρών και 8 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πηγή: foodprevent.com, onmed.gr