Η τακτική κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς προάγει τη μακροζωία μειώνοντας κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.
Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και τα αίτια των θανάτων, με το είδος της διατροφής και διαπίστωσε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος καταναλωτής καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερόλη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.
Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις καυτερές πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα, παραμένει ασαφής, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.
Να σημειωθεί ότι εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις κόκκινες καυτερές πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.
Πηγή: Καθημερινή