Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

POP UP TEAM
/
31 Οκτωβρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Μπορεί να κουραζόμαστε και μόνο που το σκεφτόμαστε, αξίζει όμως να εντάξουμε την πρωινή γυμναστική στη ζωή μας

Ενώ όλοι γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της γυμναστικής στην υγεία και την ψυχολογία μας, η πανδημία σε συνδυασμό με το κρύο δεν δημιουργούν αυτό που θα λέγαμε ιδανικές συνθήκες για σωματική άσκηση. Κάπως έτσι, είναι αρκετά πιθανό το τέλος κάθε ημέρας να μας βρίσκει εξουθενωμένους (ακόμη και αν δεν δουλεύουμε) και χωρίς την παραμικρή διάθεση να σηκωθούμε από τον καναπέ, πόσο μάλλον να γυμναστούμε. Γι’ αυτό, λοιπόν, μια πολύ καλή λύση είναι να γυμναζόμαστε το πρωί. Μπορεί να κουραζόμαστε και μόνο που το σκεφτόμαστε, αξίζει όμως να εντάξουμε την πρωινή γυμναστική στη ζωή μας.

Τι μας προσφέρει η πρωινή γυμναστική;
*Μας χαρίζει ενέργεια
Εάν χρειαζόμαστε ένα διεγερτικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, αφήνουμε τον καφέ (για λίγο) και ξεκινάμε τη γυμναστική, η οποία αποδεδειγμένα χαρίζει ενέργεια. Μόλις μισή ώρα αερόβιας άσκησης ή προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης είναι αρκετή για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε μισή ώρα νωρίτερα το ξυπνητήρι μας και μόλις χτυπήσει να πάμε στο μπάνιο και να ρίξουμε λίγο νερό στο πρόσωπό μας. Καθιερώνοντας αυτή τη συνήθεια για 30 ημέρες, σταδιακά θα δούμε ότι συνηθίζουμε αυτή τη ρουτίνα.

*Αυξάνει τη βιταμίνη D στον οργανισμό μας
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίζαμε θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους.

Η πρωινή γυμναστική, όταν πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, μας δίνει την ευκαιρία να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα αλλά και τη βιταμίνη D στον οργανισμό μας.

*Μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε το πρωινό μας
Αν πάντα θέλαμε να τρώμε πρωινό, αλλά πάντα καταλήγαμε να το παραλείπουμε επειδή δεν είχαμε χρόνο, η πρωινή γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Η παράλειψη του πρωινού είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, για να μην αναφέρουμε ότι μας στερεί την ενέργεια που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη προκειμένου να ξεκινήσουμε δυναμικά το πρόγραμμά μας. Μετά την προπόνησή μας, είναι σχεδόν αδύνατο να παραλείψουμε το πρωινό.

*Μειώνει το στρες
Τα ψυχικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την νευροχημεία. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Διεγείρει επίσης την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν πολλές έντονες προπονήσεις – ή, τουλάχιστον, το ζεστό ντους μετά την προπόνησή μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χωρίς στρες, βάζουμε στη ζωή μας την πρωινή γυμναστική.

 

 

Με πληροφορίες από vita.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved