O σύγχρονος τρόπος ζωής και η πληθώρα πληροφοριών που λαμβάνουμε μας κάνουν να στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο στην αναζήτηση μεθόδων ενίσχυσης της μνήμης.
Ο εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα (νευρώνες) που ελέγχουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του, ανάμεσα σε αυτές και τη λειτουργία της μνήμης. Τα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές ανάγκες, που αντιστοιχούν στο 20% του βασικού μας μεταβολισμού. Συνεχείς έρευνες αποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην καλή κατάσταση της μνήμης μας.
Bασικές τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία είναι:
Ψάρια. Τα ψάρια και κυρίως τα πιο λιπαρά όπως ο σολομός, ο τόνος και σαρδέλα, έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ω – 3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
Αμυλούχα προϊόντα. Μακαρόνια, πατάτα, ρύζι και γενικά όλα τα δημητριακά είναι η βασική πηγή υδατανθράκων για το σώμα. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη μοναδική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην ενισχύουν της μνήμης.
Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Το λάχανο, το σπανάκι, και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε συστατικά που κρατάνε τον εγκέφαλο υγιή, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το βήτα καροτένιο.
Καρότα. Τα καρότα ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του.
Ξηροί καρποί. Είναι πλούσιοι σε ω – 3 και ω – 6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, Β6 και Β2. Προάγουν την καλή διάθεση και τη γνωστική ικανότητα. Τα καρύδια, πιο συγκεκριμένα, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη μνήμη.
Βατόμουρα – Μύρτιλλα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Ευνοούν τη μαθησιακή ικανότητα.
Αυγά. Περιέχουν ω-3 λιπαρά, βιταμίνη Ε και χολίνη που βελτιώνει τη μνήμη και προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών
Μαύρη σοκολάτα.Περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά αλλά και καφεΐνη που παίζει ρόλο στη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας και βελτιστοποιεί την παραγωγή ενδορφινών.
Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο